назад
08.11.22

Продовжуємо правове інформування землевласників Полтавщини

 

Захист прав власників земель, землекористувачів та територіальних громад, роз’яснення громадянам механізмів і процедур, як користуватися і розпоряджатися своєю землею, гарантування допомоги в судовому захисті порушених прав та протидії рейдерському захопленню земельних ділянок –  всі  ці напрями діяльності  втілюють  в життя   фахівці системи безоплатної правової допомоги  реалізуючи проєкт «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

Найкращим способом впливу на посилення правової спроможності сільської громади є проведення виїзних консультувань у віддалені населені пункти у межах роботи консультативних пунктів доступу до БПД  у сільські місцевості .Мета таких виїздів – роз’яснити мешканцям громад, як вирішувати земельні проблеми.

Так, днями  про особливості врегулювання земельних відносин в умовах воєнного стану дізналися жителі Мелехівського старостинського округу Чорнухинської територіальної громади під час правоосвітнього заходу, який провела завідувачка Чорнухинського  бюро правової допомоги Жанна Шульга.

Юристка бюро зазначила, що під час дії правового режиму воєнного стану відносини у земельній сфері регулюються з урахуванням особливостей, визначених Законом України №2145-IX від 24.03.2022 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який набув чинності 7 квітня 2022 року.

 «Серед важливих положень даного Закону є поновлення на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно договорів оренди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення»  – додала фахівчиня  бюро правової допомоги.

Про особливості врегулювання земельних відносин в умовах воєнного стану   також дізналися мешканці села Вишняки Хорольської міської територіальної громади. Під час правоосвітнього заходу завідувачка Хорольського бюро правової допомоги Наталія Тарасенко розповіла, що під час дії воєнного стану поновлюються на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно договори оренди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в тому числі приватно власності.

   «На час воєнного періоду заборонено: безоплатну передачу земель державної, комунальної власності у приватну власність; надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації» – додала  Наталія Тарасенко.

Під час  виїзного прийом громадян в Бодаквянськму старостинському окрузі фахівчиня Лохвицького бюро правової допомоги Світлана Даниленко роз’яснила громадянам  особливості укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання права власності на земельну частку (пай) та стягнення заборгованості по орендній платі.  За її словами,  до 1 січня 2025 року власнику паю або його спадкоємцю необхідно оформить право власності на земельну ділянку, інакше вона вважатиметься незатребуваною. І після 1 січня 2025 року такі ділянки відповідно до ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» будуть визнані безхазяйними та передані у комунальну власність територіальної громади.

Такі заходи дозволяють не лише поінформувати землевласників області, а й надати відповіді на правові питання та задовольнити їх правові потреби.