назад

Від початку повномасштабного вторгнення майже 800 військовослужбовців звернулися до системи БПД на Хмельниччині

До бюро правової допомоги Хмельниччини військовослужбовці звертаються як з питань, безпосередньо пов’язаних із їхнім статусом, так і з загальними проблемами, що стосуються, наприклад, кредитного чи сімейного права, зокрема розірвання шлюбу, стягнення аліментів.

З 24 лютого до 25 жовтня цього року в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельницької області зареєстрували 769 звернень військовослужбовців, зокрема:

  • Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – 50 звернень;
  • Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – 395 звернень;
  • Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – 154 звернення;
  • Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – 170 звернень.

Переважно ця категорія клієнтів потребує первинної правової допомоги, тобто роз’яснень законодавства та правових консультацій. По вторинну правову допомогу, тобто послуги представництва в суді, звертаються рідше.

До найбільш поширених питань, з якими військовослужбовці приходять до юристів системи безоплатної правової допомоги на Хмельниччині, належать:

  • порядок нарахування та виплати допомоги до 5 травня;
  • нарахування та виплата індексації грошового забезпечення;
  • стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні з військової служби;
  • підстави звільнення з військової служби.

Крім того, захисники й захисниці звертаються щодо порядку оформлення довіреності, виплат при пораненні та лікування після поранення, розрахунків за кредитними зобов’язаннями. Традиційно військовослужбовці потребують допомоги з питань, що стосуються сімейного права, зокрема розірвання шлюбу, стягнення аліментів.

Є звернення і від родичів військовослужбовців. Рідні консультуються щодо порядку визнання особи-військовослужбовця загиблим під час бойових дій, включення військовослужбовців в списки осіб для обміну як військовополонених, встановлення факту смерті військовослужбовця на тимчасово окупованій території. Запитують, куди і як звертатися для розшуку особи, що зникла безвісти в період бойових дій або перебуває в полоні.

Робота юристів місцевих центрів для вирішення проблем військовослужбовців полягає у наданні консультацій та роз’яснень законодавства, а також представництві інтересів клієнтів у судах. Іноді, щоб вирішити проблему клієнтів-військовослужбовців у позасудовий спосіб, фахівці центрів скеровують запити до міністерств та інших відомств – Міністерства оборони, Міністерства реінтеграції, Товариства Червоного Хреста, командирам військових частин, до Верховної Ради України, Уповноваженого ВРУ з прав людини тощо.

Приклад надання правової допомоги матері військовослужбовця 

До Шепетівського бюро правової допомоги звернулася мати військовослужбовця ЗСУ, який у перші дні повномасштабного вторгнення героїчно загинув на території, що зараз тимчасово окупована ворогом.

Командування військового з’єднання склало довідку про смерть воїна, яку передали матері. Проте у відділі реєстрації актів цивільного стану зареєструвати смерть на підставі цього документу неможливо відповідно до закону. Тому жінці порадили звернутися до суду, скориставшись послугами Шепетівського бюро правової допомоги.

Юрист бюро Євген Бондар, отримавши від жінки необхідні документи (свідоцтво про народження сина та довідку про смерть), склав заяву про встановлення факту смерті.

Шепетівський міськрайонний суд невідкладно розглянув справу та задовольнив вимоги заявниці. На підставі судового рішення відділ РАЦС зобов’язаний видавати громадянам свідоцтво про смерть.