назад

У Рябинівській загальноосвітній школі обговорювали права та обов’язки дитини в цивільних правовідносинах

OkM 170126 10   26 січня 2017 року головним спеціалістом «Великописарівське бюро правової допомоги» Людмилою МУСІЄНКО прочитано лекцію на тему: «Права та обов’язки дитини в цивільних правовідносинах» для учнів 7-9 класів Рябинівської загальноосвітньої школи (ЗОШ) І-ІІІ ступенів.

Було висвітлено питання участі малолітніх та неповнолітніх осіб у цивільному процесі.

 Людмила МУСІЄНКО пояснила норми Конвенції ООН «Про права дитини», де зазначається, що «дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи й належний правовий захист», а  Сімейний кодекс України, розглядає дитину як самостійного учасника правовідносин. Законодавство визначає, що неповнолітні й малолітні особи наділені комплексом цивільних прав, серед яких є і майнові, і особисті немайнові. 

Вона пояснила учням ст. 129 Конституції України у якій закладено передумови участі неповнолітніх і малолітніх у цивільному процесі.

OkM 170126 14

Також Людмила МУСІЄНКО розповіла про види цивільної дієздатності: часткова, неповна та повна. Так, згідно з ч. 1 ст. 31 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) [3] особа вважається малолітньою та такою, що має часткову цивільну дієздатність фізичної особи,  до досягнення нею 14 років. А відповідно до ч. 1 ст. 32 ЦКУ неповнолітньою та такою, що має неповну цивільну дієздатність,  визнається особа у віці від 14 до 18 років. Повну цивільну дієздатність мають особи, які досягли 18 років – повноліття (ч. 1 ст. 34 ЦКУ).

OkM 170126 12

Стосовно цивільної процесуальної дієздатності, тобто здатності особисто здійснювати цивільні процесуальні права та  виконувати  свої  обов’язки  в  суді, зазначмо, що згідно з ч. 1 ст. 29 Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПКУ) нею наділяються фізичні особи, які досягли повноліття. І лише в окремих випадках настання повної цивільної дієздатності пов’язується з певною подією. Наприклад, нормою ч. 3 ст. 29 ЦПКУ передбачено, що в разі  реєстрації  шлюбу фізичної особи. 

Школярам роздано інформаційні буклети про систему правової допомоги.