назад

У Шосткинському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочалися навчання параюристів

ShM 2017 03 24 2 nawchannja parayuristiw24 березня інтегратори Шосткинського місцевого центру Ольга ПРАВОСУД та Юлія ЗАЦАРИННА провели перше заняття для параюристів «Первинна правова допомога – міжнародний досвід та реалії». Навчальна програма для параюристів складається з семи занять, які охоплюють різні галузі права. На заняття планується залучати профільних спеціалістів державних установ.

Навчання розпочалося з привітального слова директора центру Миколи ГУДІМИ. Крім того, керівник зауважив, що сьогодні існує необхідність розширення доступу до правової системи та правосуддя для населення, яке проживає в сільській місцевості, тому залучення параюристів до надання юридичних послуг є дуже актуальним питанням.

 Під час заняття інтегратори Ольга ПРАВОСУД та Юлія ЗАЦАРИННА  ознайомили присутніх з міжнародним досвідом з надання первинної правової допомоги населенню; українським законодавством про первинну правову допомогу населенню; обов’язками органів місцевого самоврядування в забезпеченні населення первинною правовою допомогою; завданням та функціями сільських правових консультантів в організації і наданні первинної правової допомоги населенню; правилами роботи у громаді.

ShM 2017 03 24 1 nawchannja parayuristiw

 «Параюрист – особа, яка не має формальної юридичної освіти, але має знання, досвід та мотивацію достатні для здійснення ефективної первинної правової допомоги громадянам у випадках, коли з будь-яких причин неможливо скористатися послугами професійних юристів. На відміну від професійного юриста параюрист надає допомогу безкоштовно для клієнта, знаходиться в територіальній доступності, викликає довіру, так як її «вci давно знають», має певний авторитет у cпільноті, допомагає вирішити проблему комплексно. На жаль, в Україні поки що діяльність параюристів не регламентована, але світовий досвід засвідчує, що параюристи мають всі переваги для сільських громад. На сьогодні  сільські консультанти – параюристи – мають статус  сільських активістів, їхнє завдання  – розширення  межі надання безоплатної первинної правової допомоги в сільській місцевості та оволодіння основами первинної правової допомоги», – зазначила у ході навчання Ольга Правосуд.

 В свою чергу інтегратор центру Юлія ЗАЦАРИННА розповіла учасникам заходу  про міжнародний досвід у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги, провела порівняльний аналіз системи безоплатної правової допомоги вітчизняної та міжнародної.

«У кожній країні світу  наявність в осіб права на безоплатну правову допомогу зумовлена майновим критерієм (брак коштів, мінімальний рівень доходу) та інтересами правосуддя (складність справи з матеріального та процесуального погляду та важливість для заявника). Мінімальний рівень доходу, як правило, визначається урядом держави. Що ж до такого критерію, як інтереси правосуддя (складність справи з матеріального та процесуального погляду та важливість для заявника), то є доволі суб’єктивним і потребує конкретизації в національному законодавстві», – зупинилась Юлія ЗАЦАРИННА.

 В кінці заняття запрошені параюристи подякували за змістовне і цікаве заняття.

 «Бідність, низький рівень правової грамотності та відсутність ринку юридичних послуг є ключовими факторами, що ізолюють сільське населення від державної правової системи та правосуддя. Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя залишається відкритим. Тому проведення таких тематичних занять для параюристів є дуже актуальним, адже отримані нові правові знання потрібно застосовувати, допомагаючи людям розібратися у складних юридичних ситуаціях», – підсумував заняття громадський активіст, параюрист з м. Дружби Ямпільського району Володимир ЧАЛКОВ.

 

За консультаціями та роз’ясненнями звертайтеся доШосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Шостка, вул. Горького, 4, тел. (05449) 7-30-94.