назад

У Шостці консультували людей з вадами слуху та розповідали про забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю

Щороку в останню неділю вересня відзначається Міжнародний день глухих. Працівники Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги долучилися до заходів, що відбулися на базі Шосткинської територіальної організації українського товариства глухих (УТОГ), зокрема провели правоосвітній захід та надали правові консультації людям з вадами слуху.

Порушення слуху в Україні мають десятки тисяч людей. Але ж попри вади вони вчаться, працюють, одружуються, народжують дітей і досягають успіху. Більше двохсот людей з вадами слуху перебувають на обліку Шосткинської територіальної організації УТОГ. Сюди й здійснили робочий візит 26 вересня 2016 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ольга Правосуд та заступник начальника відділу правової інформації та консультації Наталія Олійник.

Метою зустрічі стало інформування працюючих осіб з вадами слуху щодо забезпечення трудових прав та надання консультацій під час роботи мобільного пункту.

Ольга Правосуд нагадала присутнім, що у випадку проблемних питань потрібно звертатися до Шосткинського місцевого центру, де фахівці нададуть консультації та роз’яснення правового характеру, а у разі вирішення справи у суді – адвоката за рахунок держави, якщо особи з інвалідністю отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Також працівник розповіла про забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю, зокрема акцентувала увагу на тому, що відповідно до ст.26 Кодексу законів про працю України для працівників-інвалідів не мають права встановлювати випробувальний термін відповідно до рекомендацій МСЕК; працюючий інвалід має право відмовитися працювати в нічний час і наднормово; за проханням інваліда може встановлюватись режим роботи на умовах неповного робочого дня або тижня; залучення інвалідів до наднормових робіт та роботи у нічний час можливе лише за їх згодою та за умови, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям тощо.

Спілкування відбувалося за допомогою сурдоперекладу, який здійснювала голова Шосткинської організації УТОГ Світлана Авіленко. Вона є головним помічником для шосткинців із вадами слуху, допомагає вирішувати будь-які проблемні питання та інтегруватися у суспільство.

Заступник начальника відділу правової інформації та консультації Наталія Олійник на питання, що стосувалися переважно трудового та соціального права. Приміром, звернулася жінка, яка працює у продовольчому магазині «АТБ» з питанням щодо надання основної відпустки, а саме, чи є порушенням зі сторони роботодавця надання відпустки не повністю, а частинами.

Наталія Олійник надала роз’яснення, що відповідно до ст. 12 Закону України «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини. Отже, ця норма передбачає можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник. А оскільки відпустки «надаються», а не «беруться», остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки приймає роботодавець. З метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.

Наприкінці зустрічі Світлана Авіленко зазначила, що робота таких мобільних консультпунктів є вкрай важливою, адже допомагає не тільки з’ясувати юридичні проблеми, але й підвищує рівень правової грамотності цієї малозахищеної категорії громадян.