назад

У Шумському районному центрі зайнятості учасники АТО та безробітні дізналися про процедуру виділення земельних ділянок

14963079 1178986315480288 1677481081 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Шумського району, 20 жовтня 2016 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис і заступник керівника Шумського бюро правової допомоги Наталія Писаренко взяли участь у тренінгу: «Побудова кар’єри та професійний розвиток» для безробітних громадян.

Тренінг провела провідний фахівець відділу надання соціальних послуг Шумського районного центру зайнятості Лідія Пундій. У цьому заході взяли участь 22 безробітні особи, серед них – 10 учасників АТО.

Одне із завдань тренінгу – поширення серед жителів Шумського району інформації про їх право на правову допомогу, яке гарантовано ст. 59 Конституції України.

Ярослав Лис ознайомив присутніх з роботою місцевого центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу»: які є суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, зазначені у ст. 14 Закону. Працівник також повідомив учасникам перелік підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

Наталія Писаренко проінформувала учасників заходу про те, що з 1 вересня 2016 року в Шумську розпочало свою роботу бюро правової допомоги. З її слів, громадяни, які звертаються у бюро, можуть отримати необхідні юридичні консультації, а також роз’яснення з правових питань. “Особи також мають доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України та можуть подати звернення про надання  безоплатної вторинної  правової  допомоги”, – підсумувала Наталія Писаренко.

14963078 1178986105480309 1973646961 n

Найактивнішими учасниками тренінгу були воїни АТО. На їх прохання працівники місцевого центру роз’яснили норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Згідно із ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

– для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара; – для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному ст. 118 Земельного кодексу України за умови, якщо учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки по кожному з видів цільового призначення та надав копію посвідчення ветерана війни (учасника бойових дій).

Відповідно до Земельного кодексу України, зацікавлені особи, які хочуть одержати безоплатно у власність земельну ділянку із земель державної або комунальної власності, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Під кінець тренінгу присутні отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, контактного телефону та скайпу.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

З метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги соціально незахищених верств населення, зокрема осіб пенсійного віку, Наталія Писаренко та Ярослав Лис провели робочу зустріч з 1-им заступником начальника, начальником та заступником Шумського відділу обслуговування громадян та головним спеціалістом юридичного відділу Кременецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Тернопільскій області Людмилою Хом’як, Тарасом Шевчуком, Галиною Середюк та Іванною Онофрійчук. В ході проведеної зустрічі вони домовилися про налагодження співпраці з метою створення рівних можливостей для доступу громадян пенсійного віку до правосуддя шляхом організації надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, укладення Меморандуму про співпрацю між установами та проведення працівниками бюро інформаційно-просвітницького заходу для працівників Шумського відділу обслуговування громадян Кременецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3;  тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.