назад

У Сумах триває підготовка параюристів

160421 21Стати параюристами висловили бажання вчителі історії та правознавства шкіл Сумської області. Перша зустріч з ними відбулася 20 квітня. 

Робочу зустріч провела директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечко.

Основні питання, що їх розкрила доповідач, стосувалися первинної та вторинної допомоги, роботи бюро правової допомоги, що створюються нині у ході реформ місцевих органів юстиції. Валентина Трошечко ознайомила про світовий досвід роботи параюристів та про хід втілення цієї ідеї в українську правову систему, що є перспективним напрямом. Присутні також переглянули презентацію щодо параюристів у системі безоплатної вторинної правової допомоги.

«У багатьох країнах світу параюристами називають консультантів, які пройшли спеціальне навчання й надають базову первинну правову допомогу людям, які живуть у сільській місцевості та у віддалених населених пунктах. На відміну від держав, де діяльність таких консультантів проходить державну сертифікацію (наприклад, США і Канади), в Україні такі спеціалісти не мають офіційного підтвердження, стандартів підготовки та діяльності. Однак, у сфері безоплатної правової допомоги такі консультанти є дуже важливою поєднуючою ланкою між професійним юристом і клієнтом, який потребує правової допомоги, але через брак коштів і велику відстань до населеного пункту, де розташована найближча юридична консультація, не може отримати професійну правову допомогу», – наголосила Валентина Трошечко.

160421 22

Особа, яка працює в статусі параюриста, може поширювати правові знання у своєму колективі чи середовищі, а у вільний від роботи час, на безоплатних засадах надавати допомогу в доступі до первинної правової допомоги. Наприклад, вчитель правознавства чи історії, бібліотекар, соціальний працівник, секретар сільської ради чи працівник Будинку культури, у вільний від основної роботи час, може надавати громадянам правові консультації та роз’яснювати законодавство, допомагати скласти звернення чи запит на інформацію до органів державної влади і місцевого самоврядування, або ж просто знаходити окремі нормативні акти і давати можливість зацікавленим людям ознайомитися з їх змістом.

 Під час зустрічі пройшла плідна дискусія щодо підготовки параюристів та їх подальшої діяльності. До дискусії долучилися також працівники Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.