назад

У Володимирі обговорили роль системи безоплатної правової допомоги у питаннях запобігання та протидії домашньому насильству

2 лютого у Володимирській міській раді відбулась комплексна нарада з протидії домашньому насиллю, яку очолив заступник міського голови Андрій Гудим. Під час наради обговорили програму, яка вперше впроваджується на Волині і яка буде спрямована на корекційну роботу з кривдниками, які вчинили домашнє насилля.

У заході, окрім представників служби у справах дітей, соціальних служб, управління соціальної політики, сектору ювенальної превенції, сектору дільничних офіцерів поліції, сектору реагування патрульної поліції та прокуратури, взяли участь і фахівці Володимирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Представники місцевого центру з надання БВПД говорили про роль та функції системи безоплатної правової допомоги щодо захисту прав постраждалих від домашнього насильства та налагодження взаємодії центру з надання БВПД з іншими органами та установами, на які покладено функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству з метою максимально ефективного забезпечення захисту прав та надання допомоги постраждалим.

Під час наради учасники розглянули Комплексну програму корекційної роботи з особами, які вчиняють насильство або належать до групи ризику щодо його вчинення, що була розроблена в межах проєкту «Свобода від насильства: розширення прав та можливостей дівчат і жінок у складних життєвих обставинах», який реалізовував Міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Агенції ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) та Трастового фонду ООН з викорінення насильства щодо жінок у співпраці з Міністерством соціальної політики України.

Мета даної програми – корекція агресивної поведінки осіб, формування нових соціально прийнятних норм та цінностей, ненасильницької поведінки та гуманістичних цінностей. Завдання – сформувати у кривдника відповідальність за свою поведінку та її наслідки для себе та інших членів сім’ї, усвідомлення того, що насильство це порушення прав людини, яке карається відповідно до чинного законодавства, засвоєння нової моделі сімейного життя на засадах гендерної рівності, взаєморозуміння та поваги і дотримання прав членів родини.

Дана програма передбачає для кривдників, які вчинили насилля, проходження корекційної програми за рішенням суду. Після проходження програми особи, які вчинили насильство в сім’ї або належать до групи ризику щодо його вчинення, отримають знання про поняття «насильство» та «насильство у сім’ї», про прояви поведінки, які належать до понять насильства, агресії, жорстокого поводження, фактори впливу на розвиток агресивної поведінки, можливі наслідки насильства, відповідальність за вчинення насильства.

На завершення зустрічі присутні позитивно відмітили  один із пріоритетних напрямів правопросвітницької роботи, яку проводять фахівці системи, – тематику щодо запобігання та попередження домашнього насильства.