назад

У загальноосвітніх школах Середино-Буди розповіли про кримінальну відповідальність неповнолітніх

ShM 2016 12 08 U ZOSH shkolah Seredino Budi 18  грудня, в рамках Всеукраїнського тижня права, працівники відділу «Середино-Будське бюро правової допомоги» Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій НІКОЛАЄВ та Тетяна ХАРЧЕНКО провели лекції «Крімінальна відповідальність неповнолітніх» для учнів 8-9 класів Середино-Будської загальноосвітньої школи № та учнів 9-10 класів Середино-Будської загальноосвітньої школи № 2.

Під час виступу Андрій НІКОЛАЄВ розкрив визначення поняття Кримінального кодексу України та роз’яснив  основні положення кримінального права.

«Кримінальний кодекс України – це прийнятий Вищим законодавчим органом держави правовий акт, у якому систематизовано визначені суспільна небезпечні діяння, що визнаються злочинами, і встановлюються конкретні міри покарання за їх вчинення. До кримінальної відповідальності притягується, згідно із законом, лише особа, що вчинила таке діяння, яке передбачене Кримінальним кодексом. Немає злочину, не передбаченого Кримінальним кодексом,- такий найперший і найважливіший принцип кримінального права» – наголосив фахівець відділу.

ShM 2016 12 08 U ZOSH shkolah Seredino Budi 2

Тетяна ХАРЧЕНКО під час свого виступу учням розкрила основні статті Кримінального кодексу України, які найчастіше скоюють громадяни України та розповіла про кримінальну відповідальність неповнолітніх.

«Відповідальність неповнолітніх, тобто осіб, які не досягли 18-річного віку, передбачена кримінальним, адміністративним та іншим законодавством. Так, кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли віку 16 років. Закон також передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності до осіб у віці від 14 до 16 років. Ці особи підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як: вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, хуліганство та інші. Особи  у віці від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність. Проте, до цих осіб все ж таки можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру» – зауважила спеціаліст під час виступу.

 

Також, працівниками відділу поширена інформація серед учнів про безоплатну правову допомогу та контактами відділу «Середино-Будське бюро правової допомоги».