назад

Про права та обов’язки засудженим

SUM 2016 12 08 sizo 1Останнім часом питання, пов’язані із затриманням особи правоохоронними органами, особливо актуальні. Про те, в яких випадках і хто має право затримати порушника розповіли затриманим начальник відділу представництва Сумського місцевого центру Олександр Пономаренко разом із головою Громадської організації «Промені надій» Андрієм КНУРЕНКО.

«Уповноважена посадова особа, яка здійснила затримання, має негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити іншим особам про його затримання і місце перебування відповідно до положень статті 213 КПК, вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені КПК», – повідомив Андрій КНУРЕНКО.

«Як повинен виглядати протокол та,що він має містити?», –  запитав один із засуджених.

«Про затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, складається протокол, в якому зазначаються: місце, дата і точний час (година і хвилини) затримання; підстави затримання, результати особистого обшуку; клопотання, заяви чи скарги затриманого, якщо такі надходили; повний перелік процесуальних прав та обов’язків затриманого. Протокол затримання підписується особою, яка його склала, і затриманим. Копія протоколу негайно під розпис вручається затриманому, а також направляється прокурору», – детально роз’яснив Олександр ПОНОМАРЕНКО.

SUM 2016 12 08 sizo 2

Враховуючи важливість теми проведеного заняття панувала тепла та комфортна атмосфера, яка дозволила кожному із учасників бути почутим та слухати інших. По завершенню лекції засуджені ще довго не могли залишити обговорення почутої інформації.

Представники установи вважають, що проведення подібних заходів сприяє формуванню у засуджених відчуття захищеності та розуміння навіть в таких місцях.

 

Наприкінці заходу Андрій КНУРЕНКО пригостив засуджених печивом, чаєм та кавою.