назад

У Запоріжжі обговорили надання безповоротної адресної державної соціальної допомоги на сплату житлово-комунальних послуг

Напевно, в Україні немає людини, яка би не знала, або взагалі, не чула про субсидію: безповоротну адресну державну соціальну допомогу мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги. Така підтримка державою впроваджується вже понад 20 років, але через зміни законодавства постає необхідність висвітлювати дане питання знов і знов.

З цього приводу, 21 жовтня 2019 року Діна Ситченко та Крістина Мачулян з Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях проведели зустріч з педагогічним колективом загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29. Головною темою заходу була субсидія і пільги на оплату житлово-комунальних послуг, загальні положення та зміни, які почали діяти з 1 жовтня 2019 року.

Під час заходу присутні отримали інформацію про основні положення чинного законодавства України, що регламентують питання призначення житлових субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги, а саме: які категорії громадян мають право на призначення субсидії, за якими підставами може бути відмовлено у її призначенні, новий порядок фінансування житлових субсидій та виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг, що запроваджено з 1 жовтня поточного року.

Поза увагою не залишився і механізм розрахунку обов’язкового відсотка платежу для домогосподарства, який закріплено у постанові КМУ № 1156 від 27 липня 1998 року (із змінами і доповненнями). Відповідно до нього, право на видачу субсидованої допомоги отримують ті громадяни, витрати яких за комунальні послуги перевищують обов’язковий платіж. Щоб розрахувати його відсоток, потрібно обчислити сукупний дохід членів сім’ї за два квартали, що передують місяцю звернення за субсидією.
Отже, нове субсидоване нарахування у 2019 році розраховується за допомогою наступної спецформули:

Ро = Кд/Кг х Рг.

У ній:
Ро – це сума, яку платять члени сім’ї за ЖКП.
Кд – коефіцієнт доходу сім’ї.
Кг – базовий коефіцієнт доходу.
Рг – базова норма сплати за КП.

Застосуємо формулу.
Припустимо, сім’я складається із двох осіб. Їх сумарний сукупний прибуток за останні півроку склав 66 тис. грн. Сума щомісячної квартплати, яку необхідно платити, залежить від житлової площі. У даному випадку візьмемо умовні 2 тис. 850 грн.
Сім’я претендує на отримання субсидованої допомоги. Здійснимо розрахунок:
1). 66 тис. грн. розділити на 6 місяців = 11 тис. грн.
2). 11 тис. грн. розділити на 2 осіб = 5 тис. 500 грн. (середній дохід на 1-ну людини в місяць).
3). 5 тис. 500 грн. поділити на 1тис. 853 грн. (за основу взято прожитковий мінімум на 1 січня 2019 року) – виходить 3.
4). Результат поділити на 2 (базовий коефіцієнт) і помножити на 15% (базова норма плати за послуги) = 22,25% – відсоток обов’язкового платежу.
5). Дохід на сім’ю на місяць помножити на отриманий відсоток: 11 тис. грн. × 22,25% = 2 тис. 447 грн. Сума обов’язкового платежу вирахувана.
6). 2 тис. 850 грн. – 2 тис. 447 грн. = 403 грн. (У результаті різниці можна обчислити приблизний розмір допомоги від держави).
11111
Крім цього, представниця системи надання БПД висвітлила питання можливості дистанційного оформлення субсидії через веб-портал Міністерства соціальної політики України, нагадала державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування, а також привернула увагу до постанови КМУ № 560 від 26 червня 2019 року, якою уряд затвердив граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води на опалювальний сезон 2019/2020 року для населення міст обласного значення та м. Києва:

• з постачання теплової енергії:
у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з ПДВ);
у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з ПДВ);

• з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з ПДВ);
у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 гривні за 1 куб. метр (з ПДВ).

Наприкінці присутнім надали:
– номери безкоштовних телефонів гарячих ліній в межах України, за якими можна звернутися за безоплатною правовою допомогою;
– корисні посилання на чинне законодавство України, яке регламентує питання призначення житлових субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги, серед яких:

Постанова КМУ № 409 від 06.08.2014 р. «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/409-2014-%D0%BF

Постанова КМУ від 21.10.1995 року № 848 (в редакції постанови КМУ від 14.08.2019 р. № 807): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF#n15.

Постанова КМУ № 1156 від 27.07.1998 р.  «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії» (із змінами): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1156-98-%D0%BF.

– посилання на довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», на якій можна знайти зразки документів, необхідних для того, щоб відстояти свої права у разі, якщо постачальник надішле платіжку, в якій зазначить завищені тарифи https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php.

Також присутніх проінформували, що в межах інформаційної кампанії «Чесна платіжка», яка покликана забезпечити справедливі тарифи на тепло та гарячу воду, Регіональний центр на своєму сайті розмістив он-лайн калькулятор послуг, за допомогою якого громадяни самостійно можуть вирахувати, скільки вони зможуть зекономити з новими тарифами на тепло та гарячу воду: https://www.legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/mediafiles/2569-rozpochato-realizatsiiu-initsiatyvy-chesnaplatizhka.

! Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).