назад

У Запоріжжі презентували резонансну гру «Переселенська блуканина»

20171130 11581830 листопада у Запоріжжі Програма «Радник з питань ВПО» презентувала навчальну гру «Переселенська блуканина».

       Представники установ системи безоплатної правової допомоги, громадських організацій, що опікуються внутрішньо переміщеними особами взяли участь у заході та на власному досвіді зрозуміли проблеми переселенців з непідконтрольних територій.                

– В нашому суспільстві досі не вистачає обізнаності з проблемами переселенців. Можливо через те, що люди не уявляють з чим їм доводиться зіткнутися. Гра дає можливість пожити чужим життям з усіма складними, а й іноді й абсурдними подіями, які доводиться переживати переселенцям, – це унікальний досвід, – зазначила під час презентації Радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики України у Запорізькій області Анастасія Перепелиця.20171130 111912-1

       Гра «Переселенська блуканина» вже викликала зацікавленість, адже її мета – доступно розповісти широкому загалу українців про труднощі переселенців на шляху до нової домівки, привернути увагу до порушення їх прав та проблеми інтеграції цієї категорії громадян України.

       На заході учасники гри змогли крок за кроком в ігровому форматі пройти шлях внутрішньо переміщеної особи: від ухвалення рішення про переселення до моменту, коли людина повністю пристосувалась до життя в новому середовищі. Ці кроки – не метафора: на масштабованому ігровому полі 6 х 3 м на гравців чекали проблеми та сценарії з реального життя.

       Головною особливісттю «Переселенської блуканини» є її сценарій.  Його розробила Програма «Радник з питань ВПО» спільно з самими переселенцями, які не з чужих слів знають, як починати все з початку і в чужих містах відстоювати свої права.  Всього ж у сценарії змодельовано 76 реальних ситуацій, які описують буденні події життя внутрішньо переміщених осіб. 

       Ця гра суспільна правда, завдяки якій громадяни зможуть зрозуміти буденні проблеми життя українців з непідконтрольних територій.

       Установи системи безоплатної правової допомоги сьогодні отримали додатковий інструмент для  подальшої роботи з категорією ВПО, адже саме завдяки «Переселенській блуканині» можна на прикладах реальних ситуацій ознайомитися з проблемними питаннями та розробити алгоритми дій для відстоювання прав внутрішньо переміщених осіб.

       Щодо проблемних питань переселенців, які наразі мешкають у Запорізькій області звертайтеся до Радника з питань ВПО Міністерства соціальної політики України у Запорізькій області  Анастасії Перепелиці за номером телефону: 050-425-01-21 або на ел.адресу: aperepelitsia@radnyk.org.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях – м. Запоріжжя,  пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх, тел. (061) 224-44-50, офіційний сайт: zaporizhya.legalaid.gov.ua, ел.адреса:  office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua
  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, скайп: pravovadopomogaZP, ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua.
  • Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5, тел. (061) 239-07-07, скайп: zp 2 bvpd, ел.адреса: zaporizhya2.zaporizhya@legalaid.zp.ua.
  • Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, буд. 99, тел. (096) 523-98-55, скайп: melitopol.prav.center, ел.адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua.
  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua