назад

У Запоріжжі пройшов тренінг для працівників бюро правової допомоги з кримінально-процесуальних питань

20170918 09322318 вересня у Запоріжжі пройшов одноденний каскадний тренінг для фахівців системи БПД з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань. Учасниками навчання стали працівники бюро правової допомоги, а також місцевих центрів, які безпосередньо працюють із клієнтами. Навчальний захід організовано та проведено за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії.

      На початку навчального заходу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко побажав плідної роботи, заохотив бути уважними та допитливими, адже отримані знання обов’язково стануть в нагоді.

       Тренінг проводив адвокат-тренер мережі обміну досвідом між адвокатами та юристами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, Олексій Біленко. Під час навчань учасники використовували розроблений групою експертів спеціально для тренінгу «Довідник з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги» (переглянути електронну версію довідника)

       20170918 093300Впродовж дня учасники тренінгу розглядали питання, які стосуються подання заяви про злочин, зокрема, того, хто може подати заяву та що слід зазначити в такій заяві, статусу та прав потерпілого, правової допомоги у випадках домашнього насильства та складення цивільного позову у кримінальному процесі. також було обговорено питання прав підозрюваного/обвинуваченого та вразливі категорії осіб у кримінальному провадженні, зокрема такі, як неповнолітні. Також було приділено увагу правам та обов’язкам свідків. Олексій Біленко закцентував увагу сухаців на  питанні затримання в кримінальному провадженні, надання правової допомоги при жорстокому поводженні із затриманими, адміністративного затримання та видів запобіжних заходів. Не оминули й механізму оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні. Зацікавленість слухачів викликало питання щодо доступу до медичної допомоги в місцях несвободи.

       Слід зазначити, що подібні тренінги заплановані у всіх регіонах України впродовж періоду 15 вересня – 23 жовтня і їх учасниками стануть близько 530 фахівців системи безоплатної правової допомоги. Фахівці системи БПД, що працюють у Донецькій та Запорізькій областях відвідали навчальні заходи 15 вересня у Маріуполі та 16 вересня у Мелітополі. 22 вересня тренінг з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань буде проведено у Краматорську.

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги:

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях

Запорізька область:

м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8 поверх

Донецька область:

м. Маріуполь, вул. Зелінського, буд. 27а

ел.адреса:  office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги      

м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх

  • Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги      

м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5

  • Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, буд. 99

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  

м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)

  • Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

м. Маріуполь, пр. Нахімова буд. 82

  • Краматорськи місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20

Єдиний телефонний номер системи

безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103