назад

15284126 554694834721477 7880111996591594367 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Зборівського району керівник Зборівського бюро правової допомоги Світлана Нужда взяла участь у семінарі «Легальна зайнятість» для безробітних громадян, який провела  профінформатор Зборівського районного центру зайнятості Ольга Грицюк.

Одне із завдань семінару —  розповсюдження серед жителів району інформації про правову допомогу, яка гарантована ст. 59 Конституції України.

Керівник Зборівського бюро правової ознайомила присутніх з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги. Світлана Нужда також проінформувала присутніх про бюро правової допомоги, яке працює у м. Зборів з 1 вересня 2016 року і в якому усі зацікавлені особи можуть отримати необхідні юридичні консультації та роз’яснення із правових питань, подати звернення на безоплатну вторинну правову допомогу, а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Присутні отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу із зазначенням адрес розміщення та контактних номерів телефону Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Зборівського бюро правової допомоги.

15241819 554694838054810 2232336077961745339 n

Наприкінці заходу Світлана Нужда роз’яснила громадянам порядок оформлення  житлової субсидії у випадку, коли кількість жителів, які фактично проживають у житловому приміщенні осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні осіб.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до п. 7 Постанови Кабінету Міністрів України «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» від 21 жовтня 1995 р. N 848 субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих  у  житловому  приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким    нараховується    плата    за житлово-комунальні  послуги,  у тому  числі  осіб,  призваних  на строкову  військову  службу.

У  разі,  коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні  (будинку)  осіб  є  меншою,  ніж  кількість зареєстрованих   у  такому приміщенні (будинку)  осіб,  субсидія розраховується  виходячи  з  кількості  зареєстрованих у житловому приміщенні  (будинку)  осіб,  які  фактично у ньому проживають, на підставі  рішення  районної,  районної  у  мм. Києві і Севастополі держадміністрації  та виконавчого органу міської, районної у місті (у  разі  її  утворення)  ради або утвореної ними комісії. Під час прийняття   рішень   у   таких   випадках  враховується  наявність документів,  що  підтверджують  тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих  (довідки, що підтверджують місце перебування особи на   території   іншої адміністративно-територіальної  одиниці  у зв’язку    з   роботою,   лікуванням,   навчанням, довготривалим відрядженням,    відбуванням   покарання,   довідки   про   оплату житлово-комунальних   послуг   в   іншому   житловому   приміщенні (будинку),    акти   обстеження   матеріально-побутових  умов домогосподарства  селищної,  сільської  або  міської  ради,  акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори   оренди  житла  в  іншому  місці).  У  разі  відсутності документів,  що  підтверджують  тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих,  рішення  приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових  умов  домогосподарства.

На   підставі  рішення  районної,  районної  у  м.  Києві  і Севастополі   держадміністрації  та  виконавчого  органу  міської, районної  у  місті  (у  разі її утворення) ради або утвореної ними комісії,  прийнятого у порядку, передбаченому абзацом третім цього пункту,  підприємства  –  виробники/виконавці  житлово-комунальних послуг не нараховують плату за послуги на осіб, які зареєстровані, але  фактично  не  проживають  у  житловому  приміщенні (будинку).

Отримати безкоштовні юридичні консультації та адвоката за рахунок держави громадяни можуть, звернувшись до  Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Зборівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зборів вул. Б. Хмельницького, 47; тел.: (03540) 2-21-70.

Крім того, в Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.