назад

15192709 554697121387915 8938460032075221297 n

Головний спеціаліст Лановецького бюро правової допомоги Оксана Жмака взяла участь у загальних зборах громадської організації «Учасники антитерористичної операції Лановеччини».

Оксана Жмака проінформувала присутніх членів громадської організації про пільги, якими учасники бойових дій користуються на підставі статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», роз’яснила на які правові послуги має право учасник АТО та які документи потрібно надати до бюро, щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Пункт 9 частини першої статті 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» передбачає, що право на таку допомогу мають ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни) та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зазначені категорії осіб мають право на правові послуги, передбачені пунктами 1-3 частини другої ст. 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом.

15203296 554697111387916 7973567107065631084 n

Статтею 13 цього Закону передбачається, що безоплатна вторинна правова допомога надається на такі правові послуги:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру стосовно питань, пов’язаних з соціальним захистом даної категорії осіб.

Щодо питань, пов’язаних із соціальним захистом учасників бойових дій, то йдеться, приміром, про захист трудових прав (як-от, гарантія збереження місця роботи на час проходження військової служби), виплату одноразової грошової допомоги, відстоювання прав на пільгову знижку за користування житлом, на безоплатний проїзд у транспорті тощо.

Оксана Жмака також наголосила, що ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», згідно із п. 13 ч. 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справ в усіх судових інстанціях – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

При оформленні звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги учасникам бойових дій необхідно подати:

– копію паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу;

– копію реєстраційний номер облікової картки платника податків;

– посвідчення встановленого зразка.

Одному з учасників АТО роз’яснили, що на підставі статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення т а за певними категоріями захворювань» учасники бойових дій мають право на безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів та провести першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів). Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, зазначені у Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року № 1071. Замінювати ліки на аналог, не зазначений у переліку, не можна. Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я.

Кожен учасник бойових дій має право на отримання тієї кількості ліків та з тією частотою, якої він потребує, але за умови наявності рецепта лікаря. Для того, щоб отримати безкоштовні або пільгові ліки, необхідно мати належним чином завірений рецепт лікаря, не забувши проінформувати його, що Ви маєте право на безкоштовні ліки як учасник бойових дій. Безкоштовні ліки відпускаються лише у комунальних аптеках. Лікар може відмовити учаснику бойових дій у призначенні медичних препаратів лише за медичним показаннями, але не з огляду на їх безоплатність чи ціну. Якщо ліки, призначені пацієнту, не допомагають йому або не сприймаються його організмом – лікар зобов’язаний призначити інші медичні препарати. Аптеки відпускають ліки за безоплатними рецептами пільговим категоріям населення лише у випадку їх оплати медичними закладами за рахунок бюджетних коштів. У разі відмови в одержанні безоплатних ліків в аптеці або медичному закладі через їх відсутність потрібно звернутись у письмовій формі до керівників цих установ із запитом для отримання публічної інформації про наявність необхідних Вам препаратів. Якщо ліки потрібні Вам терміново, пам’ятайте, що Вам повинні відшкодувати кошти, витрачені на придбання ліків. Тому, для повернення Вам коштів, потрібно зберегти всі чеки, щоб звернутися до керівника органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, залежно від підпорядкування аптеки. У разі відмови відшкодувати Вам витрати, Ви можете оскаржити відмову у судовому порядку.

Отримати безкоштовні юридичні консультації та адвоката за рахунок держави громадяни можуть, звернувшись до  Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Лановецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел.: (03549) 2-24-59.

Крім того, в Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги  – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.