назад

16934248 1292013414177577 1033381322 n

З метою поширення інформації про функціонування та діяльність Зборівського бюро правової допомоги, 17 лютого 2017 року в.о. керівника Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник провела зустріч-інформування з працівниками Зборівського районного центру зайнятості.

Зустріч проводилася у приміщенні Зборівського районного центру зайнятості. Марія Колісник розповіла на прохання присутніх про спадкування земельної ділянки.

ВАЖЛИВО!

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Цивільний кодекс України передбачає дві підстави спадкування, а саме: спадкування за заповітом та спадкування за законом. У першу чергу, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, що є особистим розпорядженням фізичної особи на випадок своєї смерті. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині суд може зменшити з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Земельна ділянка – частина земної поверхні з установленими межами, певним розташуванням, з визначеними щодо неї правами (ст. 1 Закону України “Про оцінку землі”). Отже, необхідною умовою спадкування земельної ділянки є наявність прав щодо неї. Земельна ділянка, щодо якої у спадкодавця не було прав на час відкриття спадщини, до спадкоємців переходити не може.  Відповідно до частини 3 статті 1225 ЦК України до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Для того, щоб оформити право власності на земельну ділянку у порядку спадкування, спадкоємцю необхідно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Така заява подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Також потрібно надати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо мало місце перехід права власності на нерухоме майно від одного власника до іншого, в тому числі під час спадкування та свідоцтво про право власності на нерухоме майно у разі безоплатної приватизації земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності. Цивільний кодекс України встановлює шестимісячний строк для приймання заяви про прийняття спадщини. Такий строк обраховується з дня смерті спадкодавця або з дня, з якого вона оголошується померлою. Якщо спадкоємці пропускають цей строк, суд може його поновити.

Нотаріус реєструє право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. З цього моменту особа є повноправним власником успадкованої земельної ділянки.

Часто буває так, що земельну ділянку успадковують одночасно декілька осіб. У такому разі зазначена земельна ділянка успадковується як спільна власність. У майбутньому цю земельну ділянку можна поділити між особами за відповідним цивільно-правовим договором. Поділ успадкованої земельної ділянки між спадкоємцями можна здійснювати лише після оформлення спадщини і державної реєстрації права спільної власності спадкоємців на земельну ділянку.

Марія Колісник також розповіла присутнім про зміни, які внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та вступили в дію з 5 січня 2017 року.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua

Адреса та контактні дані Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, ел. адреса:  kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua Skype: kremeneckiy_mc.