назад

У Житомирі підліткам пояснювали, з якого віку настає відповідальність за скоєні правопорушення

З вихованцями Житомирського вищого професійного технологічного училища обговорили особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. З якого віку та як саме підліток відповідатиме за правопорушення – розповідав виконувач обовʼязків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

Як стверджують досвідчені психологи, психічний стан багатьох сучасних українських дітей значно змінився впродовж останніх десяти років: вони відчувають занепокоєння, нічого не цінують, зневірені. Звичайно, в умовах воєнного часу ці характеристики лише посилюються. Як наслідок – діти стають більш жорстокими, може зростати рівень підліткової злочинності.

Просвітницька робота, яку системно провадять працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  – один із важливих кроків, спрямованих на розвʼязання проблеми скоєння правопорушень неповнолітніми.

Так, зокрема, 23 травня виконувач обовʼязків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін відвідав Житомирське вище професійне технологічне училище, де розповів про особливості адміністративної та кримінальної відповідальності.

Вихованці закладу дізналися про заходи впливу, які застосовують до осіб, які вчинили адміністративне правопорушення. Йшлося також про особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх та види покарань, які застосовує суд до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину.

«Багато неповнолітніх, вчиняючи проступки або злочини, навіть не замислюються, що вони вже повною мірою відповідатимуть за скоєні ними діяння. А якщо й розуміють це, то помилково вважають, що можуть якимось чином уникнути покарання», – зазначив пан Андрій.

Спілкуючись з учнями, юрист використовував відеоматеріали, залучав неповнолітніх до дискусії, заохочував аргументовано доводити власну думку.

Він також розповів присутнім, як працює система безоплатної правової допомоги, проінформував, як неповнолітні можуть звертатися до центрів та бюро правової допомоги по консультації або захист.

Довідково. Кожна дитина або її законний представник мають право звернутися до системи безоплатної правової допомоги і отримати безоплатну консультацію юриста, а в разі потреби – послуги з представництва інтересів дитини в суді.

Усі без винятку діти мають право на призначення адвоката (юриста) за рахунок держави. Для захисту прав дітей слід звертатися в бюро правової допомоги.

Маєте запитання – телефонуйте до нашого контакт-центру за номером 0-800-213-103 для отримання консультації цілодобово та безкоштовно.