назад

Учасники системи БВПД та громадські активісти домовилися про створення мережі партнерів правової допомоги учасникам АТО та членам їх сімей

160120 21Під час другої робочої зустрічі з визначення спільних кроків, спрямованих на покращення доступу до безоплатної правової допомоги учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, яка пройшла в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, сторони обговорили конкретні шляхи співпраці та домовилися про створення мережі партнерів правової допомоги.  

Заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва розповіла про можливості Регіонального центру та місцевих центрів для допомоги учасникам АТО та їх родинам, а також навела приклади успішної практики адвокатів системи БВПД захисту прав цієї категорії громадян.

Держава взяла на себе обов’язок забезпечити конституційне право кожної людини на якісну правову допомогу. На жаль, часто люди навіть не знають, що їх права порушують, і мовчки погоджуються із цим фактом. Тому ми спільно повинні працювати над тим, щоб люди знали про свої права, були готові їх відстоювати та знали куди звернутися за захистом, – наголосила Валентина Волобуєва.

Про те, яким чином людина може відстояти свої права, гарантовані Конституцією, а також як отримати адвоката, послуги якого оплатить держава, розповів адвокат-тренер системи БВПД Олексій Назаренко.

160120 22

Зокрема він зупинився на тому, що не всі адвокати готові працювати з проблемами, з якими стикаються учасники АТО. Адже справи бувають специфічними, а в Україні до цього часу не було напрацьовано судової практики щодо, наприклад, військових злочинів. Адвокати системи БВПД постійно працюють над своїм професійним зростанням і у листопаді 2015 року пройшли каскадні тренінги на тему «Особливості захисту у кримінальних провадженнях про злочини проти основ національної безпеки і військові злочини. Захист у кримінальних провадженнях про незаконний обіг наркотичних засобів. Здійснення захисту при застосуванні негласних слідчих (розшукових) дій».   Тому учасники АТО, які звернуться до Регіонального центру за захистом, отримають виключно кваліфіковану допомогу захисника.

Директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко зупинилася на тих послугах, які надає центр жителям обласного центру, Сумського, Краснопільського, Білопільського районів, а також міст Білопілля та Краснопілля.

Всі, хто звернувся до центру, отримають фахову юридичну консультацію – незалежно від достатку, віку, гендерної чи іншої приналежності. Якщо людина потребує вторинної правової допомоги, захисту в суді і має законне право отримати адвоката за рахунок держави, ми такого захисника надамо, – зауважила Валентина Трошечко.

Директор центру особливо зупинилася на співпраці із громадськими організаціями, зауваживши, що допомога громадських організацій вкрай важлива. Вона наголосила, що за півріччя 2015 року до центру звернулось сім учасників АТО, а за 20 днів 2016 року таких звернень вже чотири, та закликала громадських активістів розповсюдити в колі свого спілкування інформацію про послуги, які надає Сумський місцевий центр.

160120 23

Під час обговорення проекту плану реалізації меморандуму про співпрацю між громадськими організаціями та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області, звучало багато слушних пропозицій, наприклад поєднання юридичної та психологічної допомоги, створення мережі параюристів для допомоги учасникам АТО, відкриття мобільних пунктів з надання безоплатної правової допомоги, організація спільних виїзних консультацій у села Сумської області тощо.

Всі пропозиції зафіксовані, будуть опрацьовані в робочому порядку та увійдуть до кінцевого варіанту плану реалізації меморандуму.