назад

Участь у семінарі «Конвенція ООН про права дитини»

DSCF306514 березня 2018 року представники Регіонального та Луцького місцевого центрів з надання БВПД взяли участь у проведенні навчального семінару «Конвенція ООН про права дитини», котрий відбувся у приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Захід для дітей шкільного віку з багатодітних та малозабезпечених сімей міста Луцька організовано Центром Громадських Молодіжних Організацій Волині «Наша справа» та Центром Європейської Інформації у місті Луцьку. Мета семінару – ознайомити дітей із основними засадами та принципами Конвенції ООН про права дитини, обговорити права дітей, обов’язки батьків, а також обов’язки держави в рамках виконання засад Конвенції.

У заході взяли участь: начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Андрій Петрик, начальник та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Луцького місцевого центру з надання БВПД Людмила Носкова і Світлана Прус, представники ГТУЮ у Волинській області Богдана Довгополова-Савотюк, Ольга Ющик та Марія Місюк, а також заступник директора управління соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Вадим Міщук.

29216512 355459704956308 1792657501821337600 o

Начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру Андрій Петрик поінформував присутніх про те, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Увагу слухачів акцентовано на тому, що відтепер отримати послуги адвоката за державний кошт можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Крім того, до відома учасників заходу доведено інформацію про реалізацію в Україні права кожного на професійну правничу допомогу та про роботу системи безоплатної правової допомоги в державі і у Волинській області зокрема, роз’яснено різницю між первинною та вторинної правовою домомогою, а також поінформовано про можливість отримання професійних правничих послуг на безоплатній основі у Центрах та бюро правової допомоги області.

DSCF3065

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Луцького місцевого центру з надання БВПД Світлана Прус роз’яснила присутнім основні положення Конвенції ООН про права дитини як міжнародного правового документа, який визначає права дітей в державах-учасницях. Увагу слухачів акцентовано на тому, що ця Конвенція є першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, присвяченим широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що декларують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років на повний розвиток можливостей в умовах, вільних від голоду і нужди, жорстокості, експлуатації та інших форм зловживань. Учасниками Конвенції з прав дитини є всі країни-члени ООН. Конвенція ратифікована Постановою Верховної Ради України та набула чинності для України 27 вересня 1991 року.

Головний спеціаліст зв’язків з громадськістю ГТУЮ у Волинській області Богдана Довгополова-Савотюк поінформувала про роботу Головного територіального управління юстиції та його структурних підрозділів, а також розповіла про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!».

DSCF3059

Головний спеціаліст Сектору судової роботи та міжнародного співробітництва ГТУЮ Ольга Ющик прочитали лекцію на тему міжнародно-правового співробітництва та поінформувала про механізми виконання рішень національних судових інстанцій на території інших держав.

Заступник директора управління соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Вадим Міщук прокоментував проблему домашнього насильства, а також наголосив на необхідності дотримання прав дітей як повноцінних членів нашого суспільства.

Вкінці семінару були переглянуті соціальні відеоролики про запобігання насильству, а також короткометражний документальний фільм про складні взаємовідносини дитини у сім’ї, після чого усі учасники заходу поділилися власним бачення шляхів вирішення даних проблем.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, тел. (0332) 77-07-17, е-mail:lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua