назад

Учні Хотинщини отримали перші паспорти про свої права

206-126 вересня 2018 року головний спеціаліст Хотинського бюро правової допомоги Галина Руснак організувала урок для учнів Хотинської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернат № 2.

З метою правопросвітництва та підвищення правової свідомості молодого покоління спеціаліст бюро провела урок для учнів 6-7 класів, під час якого розповіла про права та обов’язки неповнолітніх. Діти також дізнались, куди вони можуть звертатись у разі порушення їхніх прав та інтересів.

Учні ознайомились із правами, які визначені Женевською декларацією прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини, Законом України «Про охорону дитинства», а саме :

• всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я та народження дітей і їх батьків (чи осіб, які їх замінюють) або будь-яких інших обставин, мають рівні права і свободи, визначені декларацією, законом та іншими нормативно-правовими актами;
• дитина має право на життя, на медичну допомогу, на відпочинок, на достатнє та здорове харчування, на освіту, на ім’я та громадянство, на захист від усіх форм насильств (примусової праці),на власну думку, право сповідувати свою власну релігію, право на інформацію, а також право на захист;
• дитині повинні надаватися всі засоби, потрібні для її нормального матеріального та духовного розвитку;
• голодна дитина повинна бути нагодована; хвора дитина повинна отримати допомогу; сироті чи безпритульній дитині повинен бути наданий притулок і забезпечений догляд;
• дитина перша повинна отримувати допомогу під час лиха;
• дитина повинна мати дитинство і захист від усіх форм експлуатації;
• дитину треба виховувати в усвідомленні того, що її кращі риси повинні бути спрямовані на благо ближнім.

Так, під час уроку спеціаліст бюро організувала цікаві заняття. Діти працювали в групах і водночас в ігровій формі більше дізнавались про свої права та обов’язки.

Завдяки правопросвітницькому заходу школярі зрозуміли, що вони мають реалізовувати свої права, не порушуючи при цьому прав та інтересів інших.

Насамкінець усі учні отримали паспорт прав дитини. Він підтверджує, що незалежно від того, скільки років власнику цього документа, його права захищенні міжнародними договорами та чинним законодавством України.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт. Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.
До фахівців Хотинського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, тел.(03731) 2-10-61.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).