назад

5611513651

Нещодавно, працівник Збаразького бюро правової допомоги Анатолій Козак провів правопросвітницькі заходи для учнів 10 – 11 класів ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» та учнів 8 – 9 класів Нижчелуб’янківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, де розповів про запобігання та протидію домашньому насильству.

Фахівець бюро правової допомоги проінформував учнів, що відповідно до частини 3 статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», (далі – Закон) домашнє насильство – це  діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

561651561

Основними напрямами реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству відповідно до частини 2 статті 5 Закону є:

1) запобігання домашньому насильству;

2) ефективне реагування на факти домашнього насильства шляхом запровадження механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

3) надання допомоги та захисту постраждалим особам, забезпечення відшкодування шкоди, завданої домашнім насильством;

4) належне розслідування фактів домашнього насильства, притягнення кривдників до передбаченої законом відповідальності та зміна їхньої поведінки.

До суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, відповідно до статті 6 Закону належать:

1. центральний орган виконавчої влади,що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

2. сільські, селищні, міські, районні у містах) ради, їх виконавчі органи, до повноважень яких належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

3. служби у справах дітей та центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

4. уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;

5. органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;

6. органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я;

7. центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

8. суди;

9. прокуратура;

10. уповноважені органи з питань пробації.

На завершення зустрічі Анатолій  Козак розповів працівникам та учня коледжу про  всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:  вул. Шевченка, 59А, м. Кременець, телефон: (03546) 2 52 33.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом – Алейхема, 19, тел. (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3, тел. (03558) 2-24-45.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).