назад

Учням шкіл Кременецького району розповіли про юридичну відповідальність, яку можуть нести неповнолітні

25035194 516925702021525 1280449707 o

Днями представниця Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія  Бобрик  провела урок правових знань на тему  «Конституційні права, свободи та обов’язки людини та громадянина»  у Дунаївській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів ім. Героя України Олександра Капіноса та бесіду з правової тематики на тему: «Знати право, застосовувати право, захищати право» у Почаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фахівчиня центру Ірина Бурченюк організувала у Кременецькій спеціалізованій школі № 2 правопросвітницький захід — урок права на тему «Права людини понад усе», який відбувся у формі усного журналу. Працівниця центру також провела виховну годину у Кременецькій загальноосвітній школі-інтернат І-ІІІ ступенів на тему «Свої права та добре знай, їх шануй і поважай».

Представниці місцевого центру зосередили увагу учнів на трьох  видах  юридичної відповідальності: цивільній,  адміністративній  та кримінальній.

24899193 516925942021501 1290204665 n

ДО УВАГИ!

Відповідно  до  статті  1179  Цивільного  кодексу України  неповнолітня  особа (у віці від  чотирнадцяти  до вісімнадцяти  років) відповідає за завдану нею шкоду   самостійно, на загальних підставах. 

Згідно зі статтею 13  Кодексу   про адміністративні правопорушення  України   до осіб   віком  16-18  років  застосовуються відповідні  заходи впливу. Адміністративна  відповідальність  неповнолітньої особи   може настати  тільки тоді, коли 16 років  йому виповнилось   саме до моменту   вчинення   протиправного  діяння,  а не  до  вирішення питання   про  притягнення його  до адміністративної   відповідальності.

До неповнолітніх  віком від 16 до 18 років,  які скоїли  адміністративні проступки,  можуть  бути застосовані  заходи, передбачені статтею  24-1  Кодексу про адміністративні правопорушення,  зокрема:

–  зобов’язання  публічно або   в іншій  формі   вибачитись  перед потерпілим;

–  попередження;-  догана  або сувора догана;

–  передання неповнолітнього  під нагляд  батькам  або особам, які їх  замінюють,  або під нагляд  або  особам,  які  їх  замінюють,   або  під нагляд   педагогічному   чи трудовому колективу   за їх  згодою, а також  окремим громадянам    на їх  прохання.

Згідно із ч. 1 ст. 22 Кримінального кодексу України, кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

«Відповідно до ч. 2 ст. 22 ККУ, особи, які вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років підлягають кримінальній відповідальності за низку злочинів, перелік яких можна віднайти у цьому кодексі». – зазначила Ірина Бурченюк.

Фахівчиня центру повідомила школярам, що діти повинні виховуватися у сім’ї і що ніщо не може замінити дитині сім’ю. Згідно зі ст. 5 Сімейного кодексу саме батькам надається переважне право особистого виховання дітей, вибору форм та методів виховання, якщо останні не суперечать закону та моральним засадам суспільства.

24992082 516926045354824 1871035067 n

Згідно із законодавством України права неповнолітніх дітей охороняються державою і мають наступні права:

•Народитися і виховуватися в сім’ї;

•Право спілкування з рідними;

•Захищати свої права та інтереси;

•Відстоювати власну думку;

•Право на ім’я і його зміни;

•Право власності;

•Право на отримання безкоштовного лікування;

•Право на освіту.

Сімейний кодекс передбачає, що у випадках порушення прав дитини її родичі, один із батьків, сама дитина можуть звернутися до органів опіки й піклування або до суду. Батьки або один з батьків, що порушують права дитини, можуть бути позбавлені батьківських прав. Справами дітей опікуються служба у справах неповнолітніх, державні соціальні служби при місцевих державних адміністраціях, громадські організації, які опікуються проблемами захисту прав дітей.

Як підсумок, фахівчиня місцевого центру повідомила, що порушення прав дитини в Україні досить часте явище. Права дитини можуть бути порушені батьками, однолітками, які часто знущаються один над одним. У разі жорстокого поводження з дітьми або при замаху на їхню недоторканність винна особа повинна бути покарана згідно з чинним законодавством України і нести відповідальність.

Захист прав дітей в Україні здійснюється прокуратурою, органом опіки та піклування, органами поліції.

При порушенні права дитини в Україні зверніться до досвідченого адвоката, який допоможе відновити і захистити порушені права дитини.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.