назад

16358893 1266403066738612 60609034 n

25 січня 2017 року директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль та адвокат, який співпрацює з центром Сергій Волинець провели зустріч-інформування та консультування жителів с. Давидківці Колиндянської об’єднаної територіальної громади Чортківського району.

Марія Гамбаль та Сергій Волинець проконсультували громадян у приміщенні Давидківської сільської ради, роз’яснивши особам порядок отримання земельних ділянок безоплатно та процедуру укладення договору оренди землі.

Під час зустрічі вони проінформували жителів громади про соціальну програму Уряду, що полягає в наданні безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення, перелік яких з 05 січня 2017 року значно розширено.

16395622 1266403070071945 841959204 n

За консультаціями до експертів системи безоплатної правової допомоги звернулося 15 жителів громади з питаннями земельного, сімейного та спадкового права.

Хто має право на отримання земельної ділянки?

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

– для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

– для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

– для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Увага: Земельний кодекс України встановлює, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм провадиться один раз по кожному виду використання.

Для того, щоб безоплатно отримати земельну ділянку, громадянину України необхідно здійснити такі дії:

•для отримання ділянок із земель комунальної власності — звернутися до сільських, селищних, міських рад;

•для отримання ділянок із земель державної власності — до районних райдержадміністрацій;

•для отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб — до центрального органу  виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин.

16402010 1266403073405278 547352509 n

Як укласти договір оренди землі?

При укладенні договору оренди землі слід керуватися Земельним кодексом України, Законами «Про оренду землі», «Про особисте селянське господарство».

Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Зокрема, у договорі оренди землі обов’язково повинні бути зазначені істотні умови договору, які передбаченні нормами чинного законодавства України. Також до договору неодмінно мають додаватися документи, що є невід’ємними частинами договору оренди землі, перелік яких визначається законодавством України.

Істотними умовами договору оренди землі є (ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оренду землі»):

1) об’єкт оренди (тобто земельна ділянка з визначенням її кадастрового номера, місця розташування, розміру);

2) строк дії договору  (визначається  за   згодою сторін, але не може перевищувати 50 років);

3) орендна плата (із зазначенням її розміру, індексації, способу та  умов  розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату).

У договорі оренди землі доцільно також визначити:

– відповідальність за несвоєчасну сплату орендної плати;

– умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;

– умови збереження стану об’єкта оренди;

– умови та строки передачі земельної ділянки орендарю;

– умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

– існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

– визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини;

– відповідальність сторін (у договорі оренди землі доцільно передбачити відповідальність не лише за прострочення сплати орендної плати, а також за несвоєчасне повернення земельної ділянки у разі закінчення строку договору оренди землі або ж дострокового розірвання договору, за зниження родючості ґрунту тощо);

– умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

При укладанні договору оренди землі необхідною вимогою є його письмова форма. Що ж стосується нотаріального посвідчення договору, то воно здійснюється лише за бажанням однієї із сторін (ст. 14. Закону України «Про оренду землі»).

Звертаємо увагу, що право оренди підлягає обов’язковій державній реєстрації.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел. (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги  за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.