назад
14.02.20

Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя презентована на світовому форумі інновацій

Перша публічна презентація Української школи практичних знань з питань доступу до правосуддя за межами України відбулася у Гаазі, на міжнародному конкурсі інновацій у сфері права Innovating Justice Forum 2020. Частиною української делегації на цьому форумі інновацій були представники системи безоплатної правової допомоги.

23 інноватори у сфері права, більше 30 топових спікерів, 100 охочих побачити на власні очі синергію між IT, громадянським на державним сектором і з висоти пташиного польоту дізнатись про найкращі інноваційні продукти у сфері права, зрозуміти як обґрунтувати необхідність інвестицій та вивчити відносини між державним та приватним сектором для покращення доступу громадян до правосуддя – все це про міжнародний конкурс інновацій у сфері права Innovating Justice Forum 2020.

Вже десятий рік поспіль на форумі зі всього світу презентують інструменти, які слугують альтернативою для вже існуючої моделі доступу до правосуддя, ті продукти, які вже сьогодні допомагають десяткам тисяч людей.

Цьогоріч такими продуктами були, зокрема:

⁃ платформа для оцифровування грошових коштів Bankly, яка дозволяє своїм клієнтам в умовах високого рівня злочинності та фінансових установ зберігати свої кошти у безготівковій формі (Нігерія, https://bankly.ng/ (https://bankly.ng/);
⁃ громадська охоронна компанія, що дозволяє максимально швидко з’єднати з поліцією у разі нападу чи надзвичайної ситуації (Уганда, http://yunga-ug.com/ (http://yunga-ug.com/);
⁃ чат-бот для жертв домашнього насильства rAInbow, який допоможе пережити досвід жорстокого поводження, виявити ознаки насильства в родині (Південна Африка, https://www.hirainbow.org/);
⁃ юридична компанія LawBasket, яка об’єднує загальне страхування (рухомого, нерухомого майна) з додатковим страхуванням правового захисту та надає можливість отримати юридичну консультацію (Зімбабве, https://www.mylawbasket.com/)
⁃ система миттєвого цифрового депонування Vesicash, яка забезпечить безпеку платежів між сторонами транзакції, допоки сторонами не будуть виконані всі умови правочину, та гарантує вирішення ймовірних спорів між сторонами не пізніше 72 годин (Нігерія, https://vesicash.com/).

Кожен із представлених продуктів має на меті полегшити життя людей, спростити доступ до юридичних послуг, убезпечити від негативних наслідків нерозуміння своїх прав та обов’язків. При цьому освітня складова присутня майже в кожному продукті, що є логічним з точки зору самої ідеї проведення форуму – вирішення проблем з правосуддям є одним з кроків, який убезпечить 150 мільйонів людей від правової прірви вже до 2030 року.

«Цей форум є прискорювачем правових інновацій в усьому світі. Розробка та впровадження продуктів у сфері права – це покращення доступу до правосуддя багатьох людей. Приємно, що на форумі був презентований також український стартап AirLaw.Pro, який допомагає отримати відшкодування авіапасажирам, рейси яких були затримані або ж скасовані, а також у випадках загублення або пошкодження багажу», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Поза конкурсом на Justice Innovations Forum було також презентовано ще одну українську інновацію у сфері праві – Українську школу практичних знань з питань доступу до правосуддя. Це системний інструмент для поширення кращих ідей у сфері доступу до правосуддя, який покликаний об’єднати зусилля та налагодити взаємодію профільних національних і зарубіжних державних та недержавних інституцій з метою забезпечення ефективного та всеохоплюючого доступу до правосуддя.

«На заході такого масштабу по суті немає тих, хто програв, оскільки участь у IJF 2020 це не лише можливість отримати фінансову підтримку на розвиток продукту, але і можливість отримати нові знання, консультаційну підтримку та допомогу в імплементації своєї ідеї від провідних експертів. Для правових клубів участь у форумі беззаперечно є корисною, адже так само як і учасники, ми знаходимось в активному пошуку інноваційних рішень у сфері доступу до правосуддя», – зазначила представниця правового клубу PRAVOKATOR.Одеса Анастасія Арцимович.

Окрім презентацій інноваційних рішень у сфері права усі учасники спільно з експертами мали можливість обговорити:
⁃ найкращі нововведення у сфері права та шляхи збільшення доходів;
⁃ шляхи оптимізації фінансування та розширення співпраці в питаннях доступу до правосуддя;
⁃ визначення вимірюваних результатів для обґрунтування необхідність інвестицій;
⁃ потенціал державно-приватного партнерства фінансування та забезпечення доступу до правосуддя.

Переможцем Innovating Justice Forum 2020 стала платформа Bankly, розроблена командою новаторів з Нігерії. Це рішення для безпечного зберігання коштів людей в умовах відсутності доступу до традиційних фінансових інструментів для зберігання грошей в безготівковій формі та високого рівня злочинності.

«В Україні вже є ряд технологічних рішень, які дозволяють спростити доступ громадян до правосуддя, а тому участь у подібних заходах, розуміння практик вдосконалення такого доступу, слугує навігатором на шляху до вдосконалення правових послуг та задоволенню потреб громадян», – переконаний керівник правового клубу PRAVOKATOR.Київ Віталій Охріменко.

Організація та проведення подібного форуму дає надію кожному інноватору спробувати свої сили на міжнародному рівні, отримати неоціненну підтримку з боку експертів та інших учасників, а також фінансову допомогу на підтримку свого продукту.

Хто може стати учасником Justice Innovations Forum у 2021 році і як це зробити?

Щорічно в Україні проходить міжнародний конкурс інновацій у сфері права Innovating Justice Challenge.
Переможець конкурсу отримує шанс не лише представити свій продукт на Justice Innovations Forum у Гаазі, але і пройти навчання у Гаазькому Інституті Інновацій у Праві. Інформацію про проведення заявок на участь в Innovating Justice Challenge можна знайти на веб-сайті Гаазького Інституту Інновацій у Праві (http://www.hiil.org).