назад

1Фахівці Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (надалі-Місцевий центр) допомогли учасникам бойових дій захистити їхнє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки.

 

 

Відповідно до пункту 14 частини 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі-Закон) учасники бойових дій та прирівняні до них особи мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Такі самі права щодо земельних ділянок мають учасники війни (стаття 14 закону), інваліди війни та прирівняні до них особи (стаття 13 Закону), сім’ї загиблих військовослужбовців (стаття 15 Закону).

Тим не менш, питання щодо забезпечення земельними ділянками досі залишається актуальним в Івано-Франківській області. Дуже часто забезпечення ділянками учасників бойових дій безпосередньо залежить від позиції керівників місцевих органів влади.

Аналогічна ситуація склалася в клієнтів Місцевого центру. Учасники бойових дій Л. та Я. зверталися із клопотаннями про виділення земельних ділянок до органів місцевого самоврядування, однак останні відмовлялися розглядати клопотання громадян у встановленому законодавством порядку.

Зверніть увагу, стаття 118 Земельного кодексу України визначає порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами України – учасниками бойових дій. Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до своїх повноважень. Статтею, зокрема, визначено перелік документів, що додається до клопотання про набуття земельної ділянки.До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. 

У зв’язку з недотриманням органами місцевого самоврядування вказаних вище діючих норм законодавства, громадяни Л. та Я. були змушені звернулись до Місцевого центру з метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги з питання складання процесуальних документів та представництва інтересів у справі щодо надання земельної ділянки як учаснику бойових дій.

Працівниками відділу представництва Місцевого центру Красніковим Т.В та Майкович Л.М. були складені адміністративні позови до відповідних органів місцевого самоврядуванняпро  визнання бездіяльності протиправноюта зобов’язання вчинити певні дії.

Цим справам присвоєні унікальні номери у ЄДРСР № 0940/1665/18 та 0940/1459/18.

Рішеннями Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25.10.2018 р. по справі № 0940/1665/18 та від 16.10.2018 р. по справі 0940/1459/18 позови задоволені повністю.

Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25.10.2018 р. по справі № 0940/1665/18 оскаржувалось органом місцевого самоврядування у Восьмому апеляційному адміністративному суді. Проте, постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 29.01.2019 р. апеляційні скарги залишені без задоволення, а рішення від 25.10.2018 р. по справі № 0940/1665/18 Івано-Франківського окружного адміністративного суду – без змін.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)