назад

УСПІШНІ ПРАКТИКИ АДВОКАТІВ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МІСЦЕВОГО ЦЕНТРУ

    Визнання протиправною відмовою Управління соціального захисту населення у прийнятті документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Протягом останніх трьох місяців до Центру збільшилась кількість звернень громадян щодо оскарження дій Управління соціального захисту населення, а саме протиправних відмов Управління соціального захисту населення у прийнятті документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи.

     Завдяки роботі адвокатів Центру позови за даними спорами вирішуються позитивно для клієнтів.

    Окремо хочеться звернути увагу на те, що відмовляють у прийнятті документів для видачі посвідчення особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи першої категорії, тим людям, які вже мають статус особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи четвертої категорії і претендують на першу категорію, у зв’язку із набутою за життя хворобою, інвалідністю, пов’язаною з впливом аварії на ЧАЕС. Це ОНКОХВОРІ люди чиє ЖИТТЯ та ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ залежать від наявності коштів на лікування… Отримання для них статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи першої категорії ЦЕ ШАНС ОТРИМАТИ ЛІКУВАННЯ…

    Один з прикладів. До Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Л., яка є пенсіонеркою, інвалідом 3 групи, що підтверджується довідкою до акту огляду медико-соціальної експертної комісії обласної спеціалізованої МСЕК. Відповідно до висновку МСЕК причиною інвалідності є захворювання, пов’язане з впливом аварії на ЧАЕС. Зв’язок захворювання пов’язане з впливом аварії на ЧАЕС встановлено експертним висновком Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ та МНС України по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС.

    Коли громадянка Л. звернулась до УСЗН Білоцерківської міської ради із заявою про внесення подання до Департаменту соціального захисту населення Київської ОДА для встановлення їй статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, як інваліду 3 групи у зв’язку із захворюванням, щодо якого встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, до заяви нею були долучені відповідні документи згідно п.10 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але листом від 03.05.2017 р. управління СЗН відмовило їй у прийняті документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, посилаючись на лист Департаменту СЗН Київської ОДА № 05-49-709 від 27.03.2015 року. Не погоджуючись з таким протиправним рішенням УСЗН громадянка Л. звернулася до Центру аби їй допомогли оскаржити рішення УСЗН та отримати відповідне посвідчення. Білоцерківським місцевим центром з надання БВПД видано доручення № 525 від 15.05.2017 року адвокату О. Собчук. Адвокатом складено адміністративний позов.

    Постановою Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 19.06.2017 року, справа №357/6023/17, провадження №2-а/357/645/17 позов задоволено повністю. Визнано протиправною відмову управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради Київської області у прийнятті документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1. Зобов’язано управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради Київської області прийняти документи для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1. Зобов’язано виконавчий комітет Білоцерківської міської ради Київської області внести подання до Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1.Зобов’язано Департамент соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації розглянути подання про встановлення особі статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, та видати їй відповідне посвідчення.