назад

Утримання батьками повнолітніх дітей і допомога на дітей одиноким матерям: консультації громадян у райдержадміністрації та сільській раді

21222805 1473001069412143 217999352 o

З метою забезпечення доступу населення до безоплатної правової допомоги головний спеціаліст Шумського бюро правової допомоги Зоряна Серветник провела 29 серпня прийом громадян у консультаційному пункті служби у справах дітей Шумської РДА. Цього ж дня головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Тетяна Зварич провела консультування громадян у Кабарівській сільській раді Зборівського району.

За правовою допомогою до представників бюро звернулося семеро жителів районів.

Громадяни цікавилися питаннями галузі цивільного, сімейного, спадкового, земельного, трудового права, а також права соціального забезпечення. Зокрема, відвідувачі просили надати їм безоплатну правову консультацію щодо утримання батьками повнолітніх дітей, призначення допомоги на дітей одиноким матерям.

21245367 1473001146078802 1202438 n

ВАЖЛИВО ЗНАТИ:

Підстави виникнення обов’язку батька утримувати повнолітніх дітей, які продовжують навчання.

Відповідно до ст. 198 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Якщо повнолітні дочка або син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Але право на утримання припиняється у разі припинення навчання (ст. 199 Сімейного кодексу України).

Підставами для утримання батьками своїх повнолітніх дітей є:

  • повнолітні син або дочка повинні мати статус непрацездатної особи;
  • повнолітні непрацездатні син або дочка потребують матеріальної допомоги;
  • повнолітні син або дочка навчаються і не досягли 23-х років;
  • можливість батьків надавати матеріальну допомогу.

Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка або син, а також самі дочка або син, які продовжують навчання.

Допомога на дітей одиноким матерям.

Згідно з пунктом 35 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 для призначення допомоги на дітей одиноким матерям до органу соціального захисту  населення  подаються  такі документи:

  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім  міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної  держави, в якому відсутні ідомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;
  • заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини. У разі неможливості одержати таку довідку допомога призначається на підставі висновку про початкову оцінку потреб дитини та сім’ї, наданого центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, із зазначенням факту проживання дитини з матір’ю. Якщо дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не  перебуває на повному державному утриманні, подається довідка про реєстрацію місця проживання матері та довідка про реєстрацію місця проживання або місця перебування (навчання) дитини.

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А. Контактний телефон: (03546) 2-52-33. Контактні дані структурних підрозділів місцевого центру – бюро правової допомоги:

  • Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19, тел.: (03550) 2-20-42;
  • Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70;
  • Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел.: (03549) 2-24-59;
  • Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3, тел.: (03558) 2-24-45.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.