назад

В Іванівці говорили про оновлений порядок отримання субсидій

pochtar subsidiya21 вересня 2018 року начальник Іванівського бюро правової допомоги Вадим Почтар в рамках реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» провів семінар на тему: «Оновлений порядок  призначення субсидій» для пенсіонерів та осіб з інвалідністю.

В ході лекції висвітлювались питання пенсійного законодавства, зокрема, хто має право на субсидію, куди звертатись за її оформленням, які умови призначення субсидії, перелік необхідних документів, випадки, коли субсидія не призначається.

Зверніть увагу, що призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

pochtar subsidiya

Рішення про призначення субсидії, про її відмову у призначенні, поданих документів на розгляд комісії приймається протягом 10 днів після подання заяви та отримання відомостей від органів (установ, організацій) щодо доходів заявника, складу зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами та повідомляється заявнику протягом 3-х днів з дня прийняття такого рішення.

Субсидія призначається:

  • одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
  • особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, у тому числі, якщо така особа є внутрішньо переміщеною, індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, якщо нараховується плата за житлово-комунальні послуги (на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства);
  • неповнолітнім дітям, які залишились без батьківської опіки (піклування), або недієздатним особам працездатного віку, над якими встановлено опіку (за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та недієздатних осіб.

Субсидія розраховується виходячи з кількості осіб, які зареєстровані і фактично проживають у житловому приміщенні (визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу (дохід останніх не враховується в сукупній дохід).

У разі коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні осіб, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично у ньому проживають, за рішенням комісії на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. 

Документами, що підтверджується відсутність зареєстрованого члена сім’ї можуть бути – довідки з місця навчання, лікування, довгострокового відрядження, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється до закінчення опалювального (неопалювального) періоду за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Для отримання правових консультацій та роз’яснень можна звертатися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2.

Контакти відокремлених відділів центру – бюро правової допомоги:

Захарівське бюро правової допомоги: смт Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.