назад

В Івано-Франківську відбувся семінар, на якому обговорювали питання підтримки внутрішньо переміщених людей

6 вересня відбувся круглий стіл «Підтримка ВПО в Івано-Франківську та області – нагальні проблеми і довгострокові стратегії підтримки». До обговорення нагальних проблем внутрішньо переміщених осіб на території Прикарпаття долучились заступник директора Регіонального центру  з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук та заступник директора Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Іванна Тичковська.

На зустрічі Володимир Ковальчук наголосив, що ВПО мають право на всі види послуг, які надаються системою надання безоплатної правової допомоги, зокрема, право на безоплатну вторинну правову допомогу. З метою вирішення цих питань та недопущення порушень прав при адміністративних та кримінальних затриманнях громадян, Регіональний центр з надання БВПД в Івано-Франківській області взаємодіє та проводить щомісячні звірки з представниками управління Національної поліції в області, іншими правоохоронними органами, які є присутніми і цьому залі. Наразі кількість звернень від ВПО суттєво зросла, що є підтверджує потребу у консультуванні переміщених осіб у правовій допомозі.

«З початку військової агресії росії проти України на Прикарпаття прибули понад 146 тисяч внутрішньо переміщених українців. В обласній військовій адміністрації належним чином організували роботу щодо підтримки внутрішньо переміщених людей, – розповіла заступниця голови Івано-Франківської обласної військової державної адміністрації Людмила Сірко. – Щоденно ми спілкуємося із міжнародними донорами, громадськими організаціями, волонтерами, органами місцевого самоврядування задля вирішення  проблемних питань біженців. Також забезпечуємо переселенців усім необхідним, зокрема, побутовою технікою, засобами гігієни, продуктами харчування, одягом та медикаментами. Важливим зараз є й організація проведення тренінгових занять, які би допомагали вирішувати щоденні проблемні питання організації роботи із ВПО».

Про конкретну роботу з ВПО, виїзні консультативні пункти, правопросвітницьку роботу, про заключений меморандум з громадською організацією «Д.О.М.48.24» поділилась заступниця директора Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Іванна Тичковська.

ГО «Д.О.М.48.24» представила результати якісного дослідження глибинних потреб ВПО та напрацьовані на їх основі рекомендації для врахування при розробці подальших кроків і програм підтримки та інтеграції нових мешканців і мешканок громади.

Усі присутні також мали змогу представити організації і спектр підтримки, яку вони надають ВПО в Івано-Франківську та області, це важливий обмін контактами, що дозволить спростити взаємодію між агентами підтримки й у подальшому покращити доступ до інформації.

Зазначимо, що в роботі круглого столу активну участь взяли представники Фонду «Горєніє», які запропонували свої послуги щодо правового консультування для ВПО.