назад

В Кролевці проведено семінар на тему «Легальна зайнятість шлях до забезпечення правової та соціальної захищеності суспільства»

ShM 171127 11На виконання Програми спільний дій з реалізації ефективної державної політики у сфері зайнятості населення начальником Кролевецького бюро правової допомоги 27 листопада Наталією Денисенко проведено в Кролевецькому районному центрі зайнятості семінар на тему «Легальна зайнятість шлях до забезпечення правової та соціальної захищеності суспільства».

«В умовах сьогодення нагальним стає питання забезпечення дотримання соціальних гарантій, а саме: легалізація зайнятості та погашення заборгованості з виплати заробітної плати. «Тіньова» зайнятість, зарплата «в конвертах» – проблемні явища, що нині залишаються актуальними. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на якість життя людини»,-  зазначила Наталія Денисенко.

ShM 171127 12

Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.  Відсутність належним чином оформлених трудових відносин позбавляє працівників: захисту від незаконного звільнення; отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, втрату страхового стажу для отримання соціальних виплат, в тому числі і допомоги по безробіттю;  цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним законодавством.

Для роботодавця нелегальна праця може принести нестабільність у його діяльності, плинність кадрів зумовить необхідність постійного навчання нових працівників, відсутність відповідальності працівника, можливість безкарного заподіяння матеріальної шкоди, шкоди діловій репутації, неналежне виконання трудових обов’язків.

Присутнім працівник бюро повідомила, що для реалізації своїх трудових прав та забезпечення свого майбутнього найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору або договору цивільно-правового характеру. У разі відмови роботодавця за захистом своїх конституційних прав кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів –  управління Держпраці.

Спілкування з безробітними було змістовним, громадян цікавили конкретні відповіді на конкретні «життєві» питання.

Фахівцем бюро було розповсюджено тематичні буклети.

 

Кролевецьке бюро правової допомоги розташоване за адресою: вулиця Грушевського, 19, місто Кролевець, контактний телефон (05453) 95247.