назад

Правова підтримка для внутрішньо переміщених осіб

Малин (2)Люди, що з початком проведення АТО, вимушено змінили місце проживання, потребують особливої уваги, як суспільства, так і держави. У цьому році внутрішньо переміщені особи отримали право на безоплатнувторинну правову допомогу (БВПД).

Аби проінформувати про відповідні зміни, якомога більше людей, фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро проводять робочі зустрічі з представниками державних установ, органів місцевого самоврядування та організацій куди найчастіше звертаються внутрішньо переміщенні особи.

Для того щоб надавати якісну правову допомогу фахівці місцевих центрів використовують будь-яку можливість для навчання.

7 листопада в Коростенському Центрі соціально – психологічної реабілітації населення відбувся семінар з елементами тренінгу в рамках реалізації проекту «Покращення якості надання послуг з психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам в Центрах соціально-психологічної реабілітації населення в центральних областях України».  Цей проект реалізується у співпраці з Товариством Лева (Україна) та Фонду TerraHumana (Польща) за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща. На навчання були запрошені представники Коростенського місцевого центру з надання БВПД, структурних підрозділів місцевого, районного самоврядування, служб соціального захисту, державних та громадських організацій для обміну досвідом з питань допомоги вимушено переміщеним особам задля більш ефективної їх інтеграції у приймаючих громадах.

У якості експертів виступали представники ГО «Об’єднання вимушених переселенців Донбасу «Добротвор». Під час семінару учасники працювали як індивідуально, так і в групах, долали стереотипи стосовно ВПО, проводили експрес-дослідження, навчалися, шукали можливі шляхи вирішення проблем.

Коростенський ЦСПР (3)8 листопада начальник Народицького бюро Ірина Завацька спільно з представником Народицького районного сектору державної міграційної служби провела робочу зустріч, присвячену  правовій допомозі внутрішньо переміщених осіб. Ірина Завацька розповіла про можливості отримання первинної та вторинної правової допомоги, також повідомила про права та гарантії, передбачені чинним законодавством України для внутрішньо переміщених осіб  Вона наголосила, що з 2017 року внутрішньо переміщені особи мають право і на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто скористатись послугами адвоката за рахунок держави для вирішення питань у судовому порядку.

Народичі Круглий стіл у міграційній службі

8 листопада фахівці Лугинського бюро правової допомоги в приміщенні Лугинської РДА провели робочу зустріч з працівниками Лугинського центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП). Під час заходу обговорили основні потреби внутрішньо переміщених осіб, допомогу яку їм було надано в ЦНАПі. Домовились, що спеціалісти Лугинського ЦНАПу в разі необхідності будуть направляти переселенців до Лугинського бюро правової допомоги  за наданням безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Лугини ЦНАП ВПО

20 листопада начальник відділу «Малинське бюро правової допомоги»  Олег Алєксєєв спільно з начальником ЦНАП Малинської РДА Юлією Лосенко  провели робочу зустріч та обговорили питання, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Вирішили приділити ще більше уваги правопросвітницький діяльності, адже не всі громадяни володіють актуальною інформацією щодо змін в законодавстві. У той же день до бюро за правовою допомогою звернулась жінка, яка має статус ВПО. Їй надали вичерпну юридичну консультацію та ознайомили з переліком документів, які необхідні для отримання послуг безоплатного адвоката.

Малин (3) Малин