назад
26.06.17

В Києві успішно завершилася Друга Школа рівних можливостей для людей з порушення слуху

IMG 20170623 122612 HDR

23 червня 2017 року в Києві відбулася Друга Школа рівних можливостей для людей з порушенням слуху. Захід мав на меті підвищити практичні навички громадян у сфері захисту прав людини.

Під час роботи Школи проводилися правові тренінги з питань окремих аспектів судового захисту прав людей з інвалідністю, порядку звернення за захистом прав в ситуації насильства в сім’ї, механізмів реалізації права на інформацію, способів охорони трудових прав.

Спікерами заходу виступили фахівці провідних правозахисних громадських організацій та державних установ.

Школу відкрила Ірина Чепчина, голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих», яка розповіла присутнім про позитивну практику співпраці з Четвертим київським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та наголосила на актуальності вивчення практичних алгоритмів для запобігання та протидії фактам порушення прав людей з інвалідністю.

У свою чергу, Владислав Шкурко, головний спеціаліст відділу представництва Третього київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ознайомив присутніх з процедурою розірвання шлюбу в України та порядком стягнення аліментів з урахуванням останніх змін в національному законодавстві.

Актуальні питання охорони та захисту трудових прав людей з інвалідністю проаналізував Георгій Сандул, юрист громадської організації «Трудові ініціативи». Також він розповів про окремі пільги та гарантії, які встановлюються національним законодавством для людей з особливими потребами.

Порядок звернення за захистом своїх прав в ситуації насильства в сім’ї висвітлила у своїй доповіді Анна Саєнко – юристка ГО «Ла Страда – Україна». Правозахисниця привернула увагу присутніх до повноважень органів та установ, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, а також до спеціальних заходів з попередження насильства в сім’ї.

Присутніх також зацікавила інформація Марини Галкіної, головної спеціалістки відділу «Вишгородське бюро правової допомоги» Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо окремих аспектів судового захисту прав людей з інвалідністю. Зокрема, фахівець розповіла про загальні і спеціальні строки позовної давності, складових процесу доказування під час судового провадження.

Окрім цього, жвавий інтерес та дискусію серед учасників заходу викликали доповіді Вікторії Бобровської та Юлії Лободи, членів Експериментальної навчальної лабораторії «Правнича клініка» Національного університету «Києво-Могилянська академія» щодо питання практичної реалізації громадянами України їх конституційного права на звернення.

Підбиваючи підсумки, в. о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус зауважив, що питання підвищення правової спроможності людей з інвалідністю є вкрай гострими та актуальними, а тому важливо доносити до людей не тільки інформацію про базові права людини, але і про конкретні механізми їх реалізації.

IMG 20170623 101958

IMG 20170623 104333IMG 20170623 111649 HDR