назад
26.06.17

Які документи необхідні для отримання посвідчення багатодітної сім’ї – консультація юристів Регіонального центру

bagatoditniНа сьогодні, кількість багатодітних родин в Україні постійно збільшується, а відтак, актуальним стає питання про отримання батьками та дітьми з таких сімей відповідних посвідчень. Такі посвідчення підтверджують статус багатодітної сім’ї і дають доступ до ряду пільг, передбачених державою. Як отримати посвідчення батьків та дітей з багатодітної родини, консультують фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Багатодітна сім’я – сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

З 1 січня 2012 року до складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Єдиними документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг, є посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім’ї.

Посвідчення видаються на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 209 “Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї” із змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 р. № 319 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 209» та постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2015 р. №1099 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї».

Щоб отримати посвідчення, слід подати до структурного районних держадміністрацій, виконавчих комітетів міських та районних рад одному з батьків за місцем його реєстрації (у випадку існування Центру надання адміністративних послуг посвідчення видається цим центром) такі документи:

  • заяву батька або матері про видачу посвідчень;
  • завірені копії свідоцтва про народження дітей;
  • завірену копію свідоцтва про шлюб (крім батька або матері, які виховують дітей самостійно);
  • копії сторінок паспорта батька та/або матері з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;
  • довідки про склад сім’ї (форма № 3);
  • фото (батьків та дітей) розміром 3х4;
  • довідки із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання);
  • довідки структурного підрозділу райдержадміністрації, виконавчого органу міської ради про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися (у разі реєстрації батьків за різною адресою).

Посвідчення виготовляються протягом десяти робочих днів з дня подання документів.

Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з 6 років. Строк дії посвідчення визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.

Посвідчення видаються безоплатно!

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області працює за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106