назад

В Одесі пройшов захід, присвячений протидії шахрайству під час війни

У перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україні як державою, так і різними міжнародними організаціями (ООН, ЮНІСЕФ), були запроваджені різноманітні програми фінансової підтримки населення. Хоча усі виплати здійснювались через банківські рахунки, однак це не завадило шахраям запровадити фішингові сайти, які виманюють карткові дані.

Так, на днях юрист Одеського бюро правової допомоги Микола Крутій провів правопросвітницький захід для мешканців Суворовського району м. Одеси в бібліотеці № 23 на тему: «Шахрайство під час війни: як захистити свої кошти?».

Під час заходу юрист проінформував присутніх як не потрапити на «гачок» шахраїв, основні правила безпеки користування банківським рахунком та на що слід звертати увагу при отриманні фінансової допомоги аби не потрапити у пастку.

Тож, алгоритм дій при отриманні фінансової допомоги:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел — сайтів міністерств, відомств з доменом gov.ua;
  • уважно перевіряти адресу офіційного сайту, адже один непомітний символ може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс;
  • не переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах;
  • якщо ж фінансову інформацію розголошено, слід негайно звернутись до банку та заблокувати картку (номер «гарячої лінії» — на звороті картки);
  • у разі підозри шахрайських дій невідкладно повідомляти до поліції.

Також юрист нагадав про основні правила безпеки картковими рахунками, серед яких: завжди зберігати в таємниці дані картки, ніколи та за жодних умов не повідомляти телефоном дані карток і рахунків (термін дії, тризначний код на зворотному боці картки, паролі, PIN-код і т.д.), здійснювати платежі в мережі Інтернет лише на захищених і перевірених сайтах, перед використанням банкомата уважно оглянути його зовні та утриматися від користування, якщо виявили підозрілі пристрої на клавіатурі або біля картоприймача, підключити функцію SMS-інформування про всі операції за картковим рахунком.

Наприкінці заходу юрист повідомив, якщо все ж так так склалось, що людина стала жертвою шахраїв, можна звернутися до будь-якого бюро правової допомоги для отримання допомоги у складанні заяви про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів.

Отримавши статус потерпілого у кримінальному провадженні, людина має право отримати від держави безоплатного адвоката, якій здійснюватиме представництво інтересів на стадії досудового розслідування та судового розгляду.