назад

В Одесі провели тренінг з підвищення ефективності міжвідомчої взаємодії у сфері запобігання та протидії насильству

zapob nasilstvu trening Gubko 2Протягом 30 липня – 1 серпня 2018 року Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPAUkraine) провів у м. Одеса триденний тренінг з підвищення ефективності міжвідомчої взаємодії у сфері запобігання та протидії насильству для фахівців із Одеської області, а також із міста Рубіжне Луганської області. Навчальний захід орієнтовано на інституції, злагоджена робота яких є запорукою ефективної міжвідомчої взаємодії у випадках ґендерно зумовленого насильства.

Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги участь у тренінгу приймала в.о. заступника директора Вікторія Губко.

Учасники тренінгу дізналися про міжнародні стандарти надання допомоги постраждалим від насильства, рекомендації щодо ефективного реагування та запобігання насильству за ознакою статі, працювали над кейсами з ефективного реагування на насильство разом із запрошеною експерткою із Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я Іонелою Хорга.

Іонела поділилась з учасниками міжнародним досвідом міжвідомчого ефективного реагування на насильство за ознакою статі та домашнє насильство, реєстрацію та документування випадків насильства, надання комплексної допомоги у таких випадках.

Основним меседжем у сфері запобігання та протидії насильству сьогодні є формування у громади «нульової толерантності» до таких випадків.

Під час тренінгу особливу увагу було приділено принципам міжвідомчого реагування на випадки насильства – підхід має бути орієнтований на потреби постраждалої особи та мають бути надані комплексні послуги у міжвідомчому партнерстві.

Тренерки Олена Ковальова (професор кафедри цивільного та кримінального права і процесу Чорноморського національного університету) та Алла Блага (завідувач кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Одеського державного університету внутрішніх справ) ознайомили фахівців зі змінами у законодавстві з питань запобігання та протидії насильству, яке орієнтоване тепер перш за все на допомогу постраждалому.

Також разом з тренерками обговорили основні функції та повноваження суб’єктів закону, порядок взаємодії суб’єктів. Також учасники працювали над кейсами особливості поведінки фахівців при спілкуванні з постраждалою особою та кривдником.

У підсумках тренінгу учасники обмінялись наявним досвідом, планували та вносили пропозиції щодо подальшої роботи місцевої міжвідомчої робочої групи.

zapob nasilstvu trening Gubko 3

zapob nasilstvu trening Gubko 4

zapob nasilstvu trening Gubko 5

zapob nasilstvu trening Gubko 6

zapob nasilstvu trening Gubko 7

zapob nasilstvu trening Gubko 8

Нагадаємо, що жертви насильства та діти отримали більше можливостей доступу до безоплатної правової допомоги. 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

  • Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
  • Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Контакти центрів та бюро правової допомоги в Одеській області можна переглянути тут.

Довідково.

15 червня 2018 року в одеській мерії відбулося перше засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. До складу Координаційної ради увійшли депутати, представники виконавчих органів Одеської міської ради, громадських організацій, підприємств та установ.

Від системи безоплатної правової допомоги членом Координаційної ради стала в.о.заступника директора Регіонального центру Вікторія Губко. Вона увійде у дві міжсекторальні робочі групи Координаційної ради – з питань гендерної рівності та з запобігання та протидії домашньому насильству.