назад

В Одесі відбувся тематичний захід, присвячений Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Сьогодні, 26 квітня виповнюється 37 років від часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття.

Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України в перші дні після аварії отримали значні дози опромінення, близько половини мільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року понад 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

З нагоди відзначення 26 квітня Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу в Одеській національній науковій бібліотеці за участю юристки Одеського бюро правової допомоги № 1 Вікторії Шпендак відбулась тематична зустріч під гаслом: «Попіл Чорнобиля: 26.04.1986».

Захід відбувся за участі завідувача кафедри загальної та теоретичної фізики Одеського державного екологічного університету Олега  Герасимова, професора кафедри атомних електростанцій Національного університету «Одеська політехніка» Сергія Барбашева, а також студентів кафедри метеорології та кліматології Одеського державного екологічного університету та курсантів Морехідного фахового коледжу ім. О.І. Маринеска НУ “Одеська морська академія”.

Вікторія Шпендак розповіла про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема про:

  • компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорій 1,2,3;
  • захист дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • право на компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, які стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • особливості пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2021 році.

«Держава гарантує особам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи та особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення вихід на пенсію на пільгових умовах, тобто зі зменшеним пенсійним віком, а також додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю. Проте, не рідко пенсійні фонди відмовляють у призначенні або перерахунку таких пенсій з різних причин: відсутня інформація про населений пункт чи об’єкт, в якому проводились роботи щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або в пенсійних документах не міститься інформація стосовно проживання у зоні посиленого радіоекологічного забруднення. В таких випадках доводиться оскаржувати в судовому порядку такі неправомірні відмови ПФУ, а за правовою допомогою людина має право звернутися до найближчого бюро правової допомоги та отримати за рахунок держави кваліфіковану допомогу юриста або адвоката», – зазначила Вікторія.

Більш детально про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи читайте на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegaLAid» за посиланням: https://bit.ly/3LtBoh5