назад

В Одесі юристка системи БПД та “IT-бабусі” провели захід для осіб похилого віку 

Особи похилого віку – одна з найменш захищених верств населення, у порівнянні з людьми інших вікових категорій, оскільки вони найменш обізнані у своїх правах. Тому правова допомога людям поважного віку – один з пріоритетів системи БПД.

6 вересня, юристка Одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова спільно з Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М.С. Грушевського та Громадською організацією «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» організували захід для людей похилого віку на тему: «Доступ до правового захисту людей поважного віку «Без віку».

Під час заходу керівниця Громадської організації «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» Ольга Філіппова розповіла присутнім про доступність державних сервісів для осіб похилого віку в сфері пенсійного забезпечення, зокрема як користуватись порталом електронних послуг Пенсійного фонду України, веб-порталом Дія та іншими електронними сервісами.

Юристка Одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова проінформувала присутніх про діяльність системи безоплатної правової допомоги, зокрема про право людей похилого віку, осіб з інвалідністю на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу.

Кожен третій клієнт системи БПД – особа похилого віку. Тому правова допомога людям поважного віку – один з пріоритетних напрямків роботи системи БПД. Найчастіше дана категорія людей звертається до одеських бюро правової допомоги з питань пенсійного забезпечення – перерахунку, доплати до пенсії тощо. Також велика частка звернень надходить з питань – як правильно оформити спадщину, розірвати договір дарування, довічного утримання. Доволі часто доводиться допомагати літнім людям у справах, які стосуються стягнення аліментів на утримання непрацездатних батьків», – зазначила Тетяна.

Крім того, фахівчиня бюро розповіла про адресну правову допомогу – як одна із гарантій доступності до безоплатної правової допомоги.

Як зазначила юристка, іноді люди, які потребують допомогу юриста або адвоката, через стан здоров’я або певні життєві обставини не мають можливості відвідати навіть найближче бюро правової допомоги. В таких випадках фахівці системи БПД приїжджають за адресою клієнта для надання безоплатної правової допомоги. Найчастіше – до закладів соціального обслуговування населення (соціальних гуртожитків, геріатричних пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та осіб з інвалідністю).

Довідково. Діяльність Громадської організації «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» спрямована на освітній розвиток літніх людей, на їх креативне мислення, шляхом проведення різноманітних майстер-класів, семінарів, вебінарів і т.д. Одеський місцевий центр з надання БВПД та Громадська організація «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» співпрацюють на підставі укладеного меморандуму.