назад

В Овідіополі перевірили рівень правової обізнаності школярів

ovidiopol tp 16 грудня 2017 року в рамках проведення Всеукраїнського тижня права начальник Овідіопольського бюро правової допомоги Наталія Чебаненко спільно зі спеціалістом Овідіопольського РВ ДВС Головного територіального управління юстиції в Одеській області провели анкетування школярів з метою встановлення правової обізнаності юних громадян.

Захід відбувся на базі Овідіопольського навчально-виховного комплексу I-III ступенів ім. Т. Шевченка. В опитування прийняли участь 33 школярі.

Під час анкетування дітям пропонувалися різноманітні життєві ситуації та варіанти їх вирішення. По завершенню заходу спеціалісти надали правову інформацію щодо правильного вирішення запропонованих ситуації. Також за результатами перевірки анкет було встановлено, що більшість учнів правильно вирішили запропоновані завдання.

ovidiopol tp 1

ovidiopol tp 2

Так, серед запропонованих школярам ситуації були такі ситуації, як:

Слідчій зустрів шістнадцятирічного Дениса та повідомив йому, щоб він з’явився до нього на допит о 16 годині , ще і повістку залишив. Що потрібно зробити?

 А) з’явитися до слідчого;

 Б) повідомити про відмову з’явитися на виклик та вимагати щоб викликали через батьків;

 В) нічого не робити.

Правове регулювання вищезазначеної ситуації полягає у тому, що відповідно до статті 489 Кримінального процесуального кодексу України неповнолітній підозрюваний чи обвинувачений повідомляється або викликається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом через його батьків або інших законних представників. Отже, у такій ситуації потрібно повідомити про відмову з’явитися на виклик та вимагати, щоб виклик на допит відбувся  через батьків.

Ірині забороняють висловлювати особисту думку у навчальному процесі, яка на погляд вихователів є неправильною.

 А) перестати висловлювати свою думку;

 Б) повідомити про це батьків та керівника навчального закладу;

 В) погодитися з думкою іншої особи.

Відповідно до статті 9 Закону України “Про охорону дитинства” кожна дитина має право на вільне висловлення особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності, отримання інформації, що відповідає її віку. Школярам роз’яснили, що у випадку виникнення подібних ситуації ні в якому разі не можна перестати висловлювати свою думку, а потрібно повідомити про це батьків та керівника навчального закладу.

За правовою допомогою можна звернутися до Овідіопольського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт. Овідіополь, вул. Тараса Шевченка, 169, каб. 109. Телефон: (04851) 3-11-11.