назад

З нагоди Міжнародного дня прав людини та Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги в Тернополі відбувся тренінг «Захист прав людини постраждалих від конфлікту в умовах війни в Україні», організований ГО «Відродження нації» у співпраці з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за підтримки Посольства Німеччини в Україні. Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області запросив до участі у тренінгу працівників системи БПД нашої області, представників органів державного самоврядування, посадовців ГУ Національної соціальної сервісної служби та адвокатів, де партнери поділилися досвідом у напрямку надання правової допомоги для ВПО.

Мета тренінгу полягала в аналізі правового статусу переселенців, дослідженні правових механізмів захисту прав ВПО, ознайомленні із судовою практикою у цій сфері, а також, що дуже важливо – обговоренні дискусійних питань та обміні досвідом з колегами щодо цікавих кейсів у роботі.

Учасники разом із тренером – адвокатом, юристом ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» Романом Качановським розглянули низку важливих питань, зокрема:

• ознаки та порядок набуття правового статусу ВПО;

• реєстрація актів цивільного стану переселенців та юридичні факти на тимчасово окупованій території;

• доступ ВПО до адміністративних послуг та відновлення втрачених документів;

• трудові, житлові, медичні, освітні права переселенців;

• відшкодування шкоди, завданої майну внаслідок військової агресії та інше.

Через російську військову агресію чимало переселенців продовжують прибувати на Тернопільщину в пошуках прихистку. Відповідно потреба у правовій допомозі лише зростає. Під час дії воєнного стану, коли чинне законодавство зазнає постійних змін, ми зобов’язані тримати руку на пульсі правових потреб вимушених переселенців та своєчасно реагувати на нові виклики. Нововведення законодавства, які розглядалися під час тренінгу стануть у нагоді нашим юристам та адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, адже часто ВПО звертаються з дуже складними юридичними проблемами – зауважила директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Окремим значущим блоком була робота в дискусійних групах, під час якої присутні вирішували практичні завдання, висловлювали власні думки по темі заходу, активно долучалися до комунікації та обміну досвідом з колегами щодо цікавих кейсів. Крім того, учасники тренінгу отримали корисні поради щодо навичок спілкування з клієнтами, які в умовах ведення воєнних дій, а також під впливом правових проблем дуже часто перебувають у стресовому стані.