назад

«Земельне опитування-2022» пройшло на Дніпропетровщині

Друга  хвиля дослідження «Готовність землевласників та землекористувачів до впровадження земельної реформи» завершилася у визначених громадах Дніпропетровської області. Його проводили юристи системи БПД регіону. Головною особливістю опитування стало використання планшетів, що значно спростило занесення даних та їх подальше опрацювання.   Але вплив війни, та у деяких громадах й близькості бойових дій,  викликав неоднозначну реакцію респондентів.

У селищі Карнаухівка Кам’янської ОТГ, наприклад, де  опитування землевласників проводила завідувачка сектору «Кам’янське бюро правової допомоги» Лілія Осипьонок, пройшло швидко завдяки  всебічному сприянню селищної голови Тетяни Фріске.

Наше селище хоч і знаходиться поряд з містом, але дістатись до нього досить важно. Тому більшість мешканців просто не мають часу та можливості дістатись бюро правової допомоги. Опитування допомогло познайомити мешканців з системою безоплатної правової допомоги та викликати довіру до фахівців», –  зазначає вона.

Так само позитивно сприймалося опитування й у селищі Соколівка Верхівцевської ОТГ, де опитування землевласників та землекористувачів проводив завідувач сектору «Верхньодніпровське бюро правової допомоги» Юрій Хижняк. А ось у селах Мирне, Дружба, Улянівка Криничанської ОТГ, де опитування проводила завідувачка сектору «Криничанське бюро правової допомоги» Надія Федориненко, її питання викликали недовіру у мешканців, особливо в осіб похилого віку, які були цільовою аудиторією. Їй довелося кожного ближче знайомити з системою БПД та показувати посвідчення інтерв’юера.

Погода не сприяла усім учасникам опитування, але нам було важливо досягти мети. Опитаними були не тільки землевласники й землекористувачі, а й представники населення у цілому, для того щоб виявити їх запит на правову інформацію та дізнатися ставлення до системи БПД. Своєї мети ми досягли, тепер чекаємо узагальнення результатів опитування по усій країні», – зазначає директор Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Андрій Дишлюк.

Позитивно більшою мірою  опитування сприймалося й на Павлоградщині, де соціальне дослідження проводили юристки Місцевого центру з надання БВПД Світлана Нечитайло та Галина Некоз.

Незважаючи на важкі погодні умови –  морози та сніг, складну ситуацію в країні, люди приязно та доброзичливо погоджувались прийняти участь у дослідженні та відповідали на питання», – зазначає фахівчиня сектору «Павлоградське БПД №2» Павлоградського МЦ Світлана Нечитайло

А ось у Покрові Нікопольського району, у селі Недайвода на Криворіжжі та у більшості громад, наближених до обласного центру, нажаль, опитування сприймалося більш негативно, ніж навпаки. Мешканців сіл, зокрема, відлякувала кількість запитань. Люди також  неохоче відповідали на питання, що стосуються конкретних даних (кількість га землі, її цільове призначення і т.д.) У деяких місцинах гостру негативну реакцію викликала саме задіяність  у процесі планшету.

Можна однозначно стверджувати, що в умовах воєнного стану люди стали більш недовірливими та обережними. Були такі, що категорично відмовлялася від проходження опитування. Якщо говорити про місто, то на морозі усі поспішали у своїх справах та не погоджувались приділити свій час, кидали скептичний погляд у бік інтерв’юерів та йшли далі. У селах люди неохоче бажали ділитися інформацією про кількість гектарів своєї землі та щодо бажання купити/продати сільськогосподарські угіддя.

Помітно, як на цих питаннях люди напружуються і далі вже відповідають з ухилянням, байдуже, аби швидше закінчити опитування, на останнє, мабуть, впливав ще і мороз”, – розповіла завідувачка сектору “Новомосковське бюро правової допомоги” Тамара Білокінь.

Не дивлячись на складнощі цьогорічного земельного опитування у регіоні, основні дані отримано та передано на опрацювання відповідним фахівцям. Та головне, що виявило проведення дослідження на Дніпропетровщині –  люди, особливо  у невеликих містах та селах,  зацікавлені у безоплатній правовій допомозі, їм конче потрібні відповіді на безліч юридичних питань, та водночас  ця допомога повинна стати до них ближче. Тобто необхідно більше консультаційних пунктів на місцях, виїзних прийомів, окремих тематичних заходів у громадах тощо.

Після опитування люди ставили безліч  питань особистого характеру. Я зрозуміла, що ми, система БПД, їм дуже  потрібні.  Варто тільки вибудувати чіткі алгоритми надання безоплатної правової допомоги для міст та віддалених селищ з урахуванням особливостей кожного окремого регіону, навіть в одній області», – зазначила головний юрист сектору «Криворізьке бюро правової допомоги N3» Валерія Сіманько.