назад

В Ужгороді відбулася зустріч представників Консультативної місії ЄС та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

kons 3    У четвер, 3 травня, відбулася робоча зустріч представників Консультативної місії Європейського Союзу в Україні з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василем Попадинцем. 

    У заході, який пройшов у рамках реалізації проекту «Інституційна реформа прокуратури», взяли участь старший радник з питань реформування прокуратури Трон Гундерсен, фахівці Регіонального центру та адвокати. Мета зустрічі – визначити проблемні питання взаємодії центрів безоплатної правової допомоги з правоохоронними органами, прокуратурою, судами тощо, з тим, аби внести їх у порядок денний круглого столу, який відбудеться вже в липні в Ужгороді за участі представників цих структур.

kons 2
    Як зазначив Трон Гундерсен, учора представники місії провели робочу зустріч із керівництвом обласної прокуратури, у результаті якої окреслено 21 питання для обговорення під час круглого столу. На часі – зустрічі з представниками Нацполіції та апеляційного суду на Закарпатті.
    За словами начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Павла Марамигіна, системний аналіз роботи адвокатів та звернень до центру свідчить, що проблемним питанням є несвоєчасне повідомлення центрів про затримання чи адмінарешт прокуратурою, правоохоронними органами, судами тощо. Іноді трапляються випадки, коли захиснику не дають можливості ознайомитися з усіма матеріалами обвинувачення. Хоча, згідно закону, слідчий повинен надати всі докази невинуватості підозрюваного, які є в слідства. Проблема в тому, що немає фіксації документів, які не надаються адвокату.
    Трон Гундерсен висловив припущення, що можливо, такі проблеми виникають не через недосконалість закону, а через брак комунікації та взаємодії між сторонами захисту та обвинувачення. Саме з цією метою і реалізовується проект, який має на меті об’єднати зусилля представників прокуратури, судів, адвокатів, поліції, системи БПД шести пілотних регіонів України: Закарпаття, Миколаївщини, Черкащини, Полтавщини, Вінниччини, Хмельниччини, аби за круглим столом обговорити питання взаємодії цих інституцій. Результатом роботи очікується вироблення пропозицій щодо удосконалення кримінально-процесуального кодексу та подання їх на розгляд Верховної Ради.

kons 1
    На завершення зустрічі Василь Попадинець зазначив, що обговорення проблемних питань взаємодії структур продовжиться під час робочої зустрічі з адвокатами у Мукачеві та висловив впевненість, що зустріч за круглим столом  буде ефективною та принесе позитивний результат.