назад

Варто знати: як оформити спадщину

12.09.2016 - zapovitДо Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертається не мало клієнтів за консультацією з приводу питань, які стосуються спадкування. Для початку працівники центру пояснили поняття «спадкування» – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Чинним законодавством України визначено два види спадкування, а саме, за заповітом (Глава 85 Цивільного кодексу України) та за законом (Глава 86 Цивільного кодексу України). У першому випадку, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ст. 1223 Кодексу).

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України (п’ять черг спадкоємців).

Оформлення спадкових прав поділяється на декілька етапів:

  • відкриття спадщини;
  • прийняття спадщини;
  • оформлення свідоцтва про право на спадщину.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Прийняття спадщини здійснюється спадкоємцями шляхом подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто у письмовій формі. Спадкоємець не має право на уповноваження іншої особи подавати від його імені заяву про прийняття спадщини за довіреністю. Вказана заява може бути надіслана державному або приватному нотаріусу поштою. У цьому разі, підпис спадкоємця на такій заяві має бути засвідчений нотаріально.

Працівники центру звернули увагу, що спадкову справу повинен вести той нотаріус, який її заводив. У випадку, коли цей нотаріус відсутній (лікарняний, відпустка), спадкова справа передається тому нотаріусу, який заміщує першого.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців з дня смерті особи. Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її та має право на звернення до суду для визначення йому додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.