назад

Власний автомобіль для кожного приносить велику радість, адже можна з родиною відвідати різні туристичні місця або навіть проїхатися своїм містечком чи селом не сідаючи в переповнені автобуси.

Проте, бувають випадки, що при їзді автомобілем на великій швидкості, при поганих погодних умовах, потраплянні в яму, слабкому кріплені або від рук злодіїв можна втратити державний номерний знак.

Що ж робити і куди звертатися в такому випадку?

Звісно ж, панікувати не потрібно, адже на сьогоднішній день система відновлення втрачених номерних знаків є досить налагодженою та передбачає два способи, серед яких виготовлення дубліката втраченого номерного знака чи перереєстрація автомобіля і виготовлення нового державного номерного знака.

Найпростішим вирішенням питання є виготовлення дубліката державного номерного знака, адже на даний час є багато ліцензованих організацій, які без проблем його виготовлять.
Для виготовлення дубліката втраченого номерного знака необхідно подати в ліцензовану організацію оригінал свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, посвідчення водія та номерний знак, що залишився.

Проте, загубивши один номерний знак чи два ви не можете бути впевнені в тому, що у вас їх не викрали, тому все ж таки краще звернутися з заявою про викрадення номерного знака до найближчого відділення поліції та здійснити перереєстрацію транспортного засобу в територіальному сервісному центрі, яка здійснюється відповідно до «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» та «Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них», після чого отримати новий номерний знак.

Перереєстрацію транспортного засобу територіальний сервісний центр здійснює після внесення відповідної інформації до бази даних, до якої долучається пояснення власника автомобіля про їх втрату або довідка з поліції про викрадення. Також, при собі необхідно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код та свідоцтво про реєстрацію права власності на автомобіль, сплатити вартість послуги з перереєстрації.

Варто знати, що основною умовою перереєстрації автомобіля є його наявність у сервісному центрі, оскільки перереєстрація передбачає огляд транспортного засобу на відповідність фахівцем. У випадку, якщо на шляху до сервісного центру вас зупинила поліція, необхідно повідомити її, що ви прямуєте в сервісний центр для перереєстрації автомобіля, оскільки були втрачені чи викрадені номерні знаки.

Після завершення процедури перереєстрації особі видаються нові номерні знаки та нове свідоцтво про право власності. Знайдені номерні знаки вважаються не дійсними і повинні бути здані в сервісний центр.

Особі може бути відмовлено в перереєстрації транспортного засобу у разі, якщо подано не всі документи зазначені в переліку, ідентифікаційні номери складових частин транспортного засобу не відповідають зазначеним в поданих документах або в результаті перевірки транспортного засобу було виявлено, що він перебуває в розшуку чи знаходиться під арештом.
Пам’ятайте! Пересування автомобілем без номерних знаків чи з одним номерним знаком заборонена та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а повторне порушення протягом року передбачає накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

З вище наведеною інформацією керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник ознайомила присутніх під час роботи дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги у приміщенні Зборівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Тернопільській області.

Також, фахівець бюро роз’яснила, що кожен має право на отримання професійної правничої допомоги, що закріплено в статті 59 Конституції України, така допомога у передбачених законом випадках надається безоплатно. Тож звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. За отриманням безоплатної правової допомоги особа може звернутися як безпосередньо в центри надання безоплатної вторинної правової допомоги, так і звернувшись на безкоштовну «гарячу лінію» за номером телефону 0-800-213-103 та отримати відповіді, роз’яснення чи довідкову інформацію.