назад

Василь Овдіюк підписав меморандум про співпрацю з регіональною координаторкою Уповноваженого з питань безвісти зниклих Оленою Хотенко

Смерть, розруха, каліцтво, зламані долі – ось що несе для українців наш агресивний сусід. В горнилі війни зникає, як невеличке обійстя умовної баби Нюри, так і цілі населенні пункти. А ще наші громадяни по усій Україні та за її межами шукають своїх безвісти зниклих рідних, коханих, друзів чи знайомих – як військових, так і цивільних. Як система безоплатної правової допомоги може допомогти сім’ям зниклих безвісти за особливих обставин – читайте далі.

Нещодавно відбулася робоча зустріч представників  Координаційного центру з надання правової допомоги  з представником Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, під час якої сторони обговорили основні напрями співпраці між Уповноваженим та системою надання безоплатної правової допомоги у сфері надання правових послуг членам сімей осіб, зниклих безвісти.

Після цієї зустрічі відповідна робота розпочалась і в регіонах, зокрема, на Рівненщині. Для налагодження ефективної взаємодії директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк підписав меморандум про співпрацю з регіональною координаторкою у Рівненській області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Оленою Хотенко.

«Сьогодні ми підписали меморандум, в рамках якого в подальшому будемо співпрацювати, аби допомагати громадянам, що розшукують своїх близьких, ви – зі свого боку, ми – зі свого», – зауважив Василь Овдіюк.

В рамках меморандуму сторони обмінюватимуться інформацією про осіб, які потребують безоплатної правової допомоги з питань захисту прав зниклих безвісти та військовополонених, забезпечуватимуть надання такої допомоги, а також спільно інформуватимуть близьких родичів та членів сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, про їхні права та порядок їх реалізації.

«За час моєї роботи в Консультативній раді Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, від Рівненщини вже надійшло близько 200 заяв від рідних зниклих безвісти. Пошук людей або будь-яких відомостей про них – це колосальна робота. Тому, чим більше структур та організацій буде задіяно в цьому процесі, тим вищі шанси довести справу до кінця», – розповіла регіональна координаторка у Рівненській області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олена Хотенко.

Зокрема, в рамкам майбутньої співпраці, юристи безоплатної правової допомоги можуть:

  1. Пояснити, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких.
  2. Надати контакти інституцій, які займаються пошуком зниклих безвісти та обміном військовополонених.
  3. Проконсультувати щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.
  4. Допомогти у складенні:
  •  звернень до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління;
  •  документів для оскарження дій державних органів у содовому порядку.