назад

Вебінар для медійників «Про доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану» відбувся на Дніпропетровщині

Проведення вебінару було організовано Центром журналістської солідарності, що діє при Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів України, у межах партнерства з Регіональним центром з надання БВПД у Дніпропетровській області, яке  було започатковане  кілька тижнів тому.

Спікерами заходу, який відкрив голова НСЖУ Сергій Томиленко, стали співробітник Регіонального представництва уповноваженого ВРУ з прав людини у Дніпропетровській області Владислав Онищенко та фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Марія Ростова. Вони висвітлили для журналістів такі питання:

  • що таке публічна інформація;
  • які визначення та ознаки публічної інформації;
  • які вимоги до запитів і звернень;
  • що таке інформація з обмеженим доступом;
  • які обмеження у доступі до публічної інформації під час дії воєнного стану;
  • які підстави для відмови у наданні доступу до інформації;
  • які терміни розгляду запиту на публічну інформацію;
  • куди скаржитись на неправомірну відмову, тощо.

У пошуках інформації журналісти часто стикаються з проблемою доступу до інформації та неправомірними відмовами у її наданні. Особливо  зараз  –  під час війни. Медійники розуміють, що відбулися якійсь зміни в законодавстві, і треба дізнатися у компетентних осіб, які саме. Так і виникла ідея провести захід за участі правників та представників уповноваженого ВРУ з прав людини, на яких покладено обов’язки розглядати скарги на неправомірну відмову у наданні доступу до публічної інформації», – зазначає кураторка Центру журналістської солідарності при Дніпропетровській обласній організації НСЖУ Наталія Назарова.

На обмеженнях у доступі до публічної інформації під час дії воєнного стану, інформації з обмеженим доступом та вимогах до запитів на таку інформацію закцентувала увагу журналістів фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Марія Ростова:

Представниками державної влади або місцевого самоврядування перш за все перевірятиметься правильність складення запиту на надання публічної інформації та зазначення усіх обов’язкових реквізитів. Якщо запит буде складено не вірно, вам відмовлять у наданні такої інформації, тому важливо дотримуватись усіх норм».

А співробітник Регіонального представництва уповноваженого ВРУ з прав людини у Дніпропетровській області Владислав Онищенко пояснив медійникам куди скаржитись на неправомірну відмову у доступі до публічної інформації та надав контакти для розгляду скарг. Він також зазначив:

У запиті на публічну інформацію можна попросити надати її вам терміново, але це має бути обґрунтовано. Усе ж таки надання відповіді швидше за передбачений законом термін – це право, а не обов’язок органів влади».

Наприкінці вебінару спікери також  відповіли на запитання журналістів, серед яких найбільш актуальним стало: як пришвидшити отримання інформації від влади.