назад

Весь світ у долонях дитини: Правова просвіта у літньому таборі

Літо – найулюбленіша пора для всіх дітей. І не тільки тому, що пов´язується з канікулами та активним відпочинком. Це і нові зустрічі, нові враження, нові знання. У цьому переконалися діти з оздоровчого табору «Орльонок», що на Херсонщині, до яких завітали фахівчиня Великоолександрівського бюро правової допомоги Тетяна Букач та бібліотекар центральної районної бібліотеки  Катерина Гончар з розважальною літературно-ігровою програмою «Весь світ у долонях дитини».

Привітавши дітей, організатори запропонували їм відновити в пам’яті найважливіші права і свободи, визначені Конвенцією про права дитини, а потім Тетяна Букач коротко розповіла про цей міжнародний документ, який закріплює права дітей в державах-учасницях.

Вона зазначила, що Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, присвяченим широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права дітей від народження і до повноліття на розвиток можливостей в умовах, вільних від голоду, нужди, жорстокості, експлуатації тощо.
В Україні Конвенція ратифікована Верховною Радою в 1991 році, а через десять років був прийнятий Закон про охорону дитинства. У 2003 та 2005 роках український Парламент ратифікував два факультативних протоколи до Конвенції: про права дитини щодо торгівлі дітьми та щодо участі у збройних конфліктах.

Після обговорення зазначених питань, обміну думками, власних прикладів щодо порушення прав дитини на підлітків чекали розваги, конкурси та рухливі ігри, а ще – цікава подорож у країну ПРАВА.

Але на цьому правопросвітницька робота не закінчилась. Для вожатих дитячого оздоровчого табору «Орльонок» фахівчиня Великоолександрівського бюро правової допомоги провела тематичну бесіду «Чужих дітей не буває: профілактика вчинення насильства над дітьми».

Усі залишились задоволеними зустріччю, яка стала найбільшим виявом єднання з дітьми, про яку підліткам будуть нагадувати буклети системи БПД та проекту «Я МАЮ ПРАВО!», де вони знайдуть масу корисної інформації.