назад

Від сьогодні розпочався Всеукраїнський тиждень права

05.12.2016 - GTYU 4З нагоди відкриття Всеукраїнського тижня права 5 грудня у Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області відбулася прес-конференція на тему: «Органи юстиції на захисті прав людини». Участь у прес-конференції взяли начальник ГТУЮ у Житомирській області Олександр Грабар, перший заступник начальника ГТУЮ Ірина Волошина, заступник начальника ГТУЮ з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації ГТУЮ Валентин Залізнюк, заступник начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби ГТУЮ Петро Данилишин, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.
Під час зустрічі з журналістами обговорили питання реалізації конституційного права громадян на безоплатну правову допомогу, новації у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, що відбуваються в рамках реформування системи органів юстиції, «антирейдерський закон».

Для початку начальник Головного територіального управління юстиції звернув увагу присутніх на заходи Всеукраїнського тижня права, мета яких: проведення роз’яснювальних лекцій з питань реалізації захисту прав людини; вплив на правове виховання підростаючого покоління; формування у людей правової культури.

Говорячи про реформи Міністерства юстиції Олександр Грабар не міг не згадати про ліквідацію районних та міських управлінь юстиції та створення бюро правової допомоги.

Наталія Радушинька розповіла присутнім про відкриття 19 бюро правової допомоги, зокрема Андрушівського, Любарського, Попільнянського, Романівського, Ружинського, Чуднівського, Брусилівського, Коростишівського, Радомишльського, Черняхівського, Лугинського, Малинського, Народицького, Овруцького, Хорошівського, Баранівського, Ємільчинського, Олевського, Пулинського бюро правової допомоги. Також нагадала про функції бюро та загалом про систему БПД.

«Сьогодні система надання безоплатної правової допомоги в Україні – це мережа зі 121 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та понад 420 бюро правової допомоги з надання такої допомоги у всіх регіонах України, – відмітила Наталія Радушинська. – У бюро кожен може скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну юридичну консультацію. Соціально незахищені громадяни одночасно мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

Також діяльність бюро правової допомоги спрямована на підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст, сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів».

Підсумовуючи свій виступ, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД відмітила, що за три місяці роботи фахівці бюро правової допомоги вже проконсультували 3670 громадян, які живуть у віддалених районах Житомирської області.