назад

15326494 557772621080365 220330567485752096 n

В рамках відзначення Міжнародного Дня людей з інвалідністю, 30 листопада та 1 грудня в Бучацькому та Чортківському районних центрах зайнятості відбулися інформаційні семінари на тему: “Надання соціальних послуг особам з обмеженими можливостями” за участі представників Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, працівників соціальної сфери та осіб з обмеженими можливостями.

Знання своїх прав є основним ключовим кроком до їх захисту, що гарантує розвиток правового та свідомого суспільства. Люди з обмеженими можливостями потребують забезпечення належного доступу до правової допомоги для реалізації гарантованого законодавством захисту та соціальної адаптації.

В процесі семінарів керівник Бучацького бюро правової допомоги Андрій Григоришин та спеціаліст Чортківського місцевого центру з надання БВПД Олена Овсинська повідомили присутнім про право кожного громадянина на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, що передбачає захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на таку допомогу у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складання документів процесуального характеру.

15355683 557772624413698 5839402343944033030 n

Учасники заходу обговорили питання реабілітації та професійного навчання осіб з особливими потребами, а також їх пенсійного забезпечення, забезпечення пільгами та можливістю працевлаштування.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ:

Працевлаштування осіб з обмеженими можливостями після здобуття освіти

Відповідно до ст. 24 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” після закінчення навчального закладу особам з обмеженими можливостями надається право вибору місця роботи з можливих варіантів або ж, за їх бажанням, право вільного працевлаштування.

У разі відмови в прийнятті  на  роботу,  ненаданні  роботи  за спеціальністю особі з  обмеженими можливостями, яку направили за  розподілом після закінчення навчального закладу, або у разі  недодержання  інших  умов трудового договору і законодавства про працю підприємство, установа та організація, фізична особа, яка використовує найману працю,  відшкодовує  людині з обмеженими можливостями витрати на проїзд до місця роботи і назад до місця, де вона проживає, а також витрати на проїзд супровідника, якщо він є необхідним.

Реєстрація осіб з обмеженими можливостями у Державній службі зайнятості

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про зайнятість населення” із змінами, внесеними Законом України №3483-IV від 23.02.2006 р. “Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість”, безробітними визнаються особи з обмеженими можливостями, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Стаття 18-1 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” засвідчує, що особа з обмеженими можливостями, яка  не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має  право бути зареєстрованою у Державній службі зайнятості як безробітна.

Рішення про визнання особи з обмеженими можливостями безробітною і взяття її на облік для  працевлаштування приймається центром зайнятості за місцем проживання особи з обмеженими можливостями на підставі поданих нею рекомендації МСЕК та інших передбачених законодавством документів.

Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних у особи з обмеженими можливостями кваліфікації та знань, з урахуванням її побажань.

Наприкінці заходу працівники системи безоплатної правової допомоги розповсюдили серед  присутніх інформаційні буклети із зазначенням адреси та телефону Чортківського місцевого центру з надання БВПД.

Нагадуємо, що звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: 48500, м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2 09 50.