назад

Відбір адвокатів для надання БПД – у пошуках консенсусу

IMG 507617 жовтня у Дніпрі відбувся черговий круглий стіл з обговорення системи відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги в Україні. Участь у ньому взяли юристи з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької областей, а також учасники проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який фінансує уряд Данії.

Учасники круглого столу розповіли про те, як відбувається процес відбору адвокатів у регіонах, висловили думки щодо системи відбору, якості роботи адвокатів, критеріїв її оцінювання, доцільність врахування спеціалізації адвоката при відборі тощо.

Модератором заходу виступила Олександра Яновська, експерт проекту, яка закликала присутніх висловити своє бачення процедури відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД,  та пропозиції щодо її удосконалення.  Експертка  розповіла зокрема про міжнародний досвід з організації надання безоплатної правової допомоги.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмила Яцуба зазначила, що нинішня модель відбору адвокатів запроваджена ще у 2013 році, . Так, протягом 2012-2015 рр. було проведено вісім конкурсів з відбору. З 5077 обраних адвокатів на середину 2016 року було укладено контракти з 2571. З них більше двохсот  – контракти, укладені у Дніпропетровській області.  Протягом цих років, відзначила очільниця центру,  критерії оцінювання претендентів вже зазнали змін: більша увага стала приділятися досвіду адвокатської діяльності, мотивації для надання БПД.

Круглий стіл  у Дніпрі став вже четвертим з низки зустрічей для обговорення системи відбору адвокатів для надання безоплатної правової допомоги, які проходять у різних містах країни. Заходи покликані сприяти подальшому розвитку реформи кримінальної юстиції в Україні, яка у свою чергу забезпечить відповідність вітчизняних інститутів європейським стандартам. Адже у Європі наданню безоплатної правової допомоги населенню приділяється велика увага. Тому що захищати своїх громадян – прямий обов’язок держави. 

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області працює за адресою вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Контакти інших місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по України можна дізнатися на сайті www.legalaid.gov.ua, та за телефоном всеукраїнської гарячої лінії 0 800 21 31 03 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).   

{gallery}news/2016/10/17{/gallery}