назад
30.08.16

Відбулась прес-конференція з питань відкриття бюро правової допомоги в Полтавській області

reg300820165879

30 серпня 2016 року в приміщенні ОКІА «Новини Полтавщини» відбулась прес-конференція для обласних засобів масової інформації присвячена відкриттю та початку діяльності бюро правової допомоги в районах та містах Полтавської області.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Черчатий поінформував представників засобів масової інформації про розвиток системи безоплатної правової допомоги в державі, зміст проведеного протягом першого півріччя цього року реформування територіальних органів Міністерства юстиції України, завершальним етапом якої є створення у 23 населених пунктах області бюро правової допомоги.

Створення нових установ не потребує додаткових бюджетних витрат, адже їх фінансування та матеріальне забезпечення буде здійснюватись за рахунок частини коштів та майна, переданих від ліквідованих міських та районних управлінь юстиції. Завдяки взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями-партнерами в надзвичайно короткий термін вдалось вирішити питання щодо забезпечення новостворених бюро приміщеннями, офісною технікою та меблями, а шляхом проведення відкритого конкурсу на заміщення вакантних посад керівників бюро вирішене питання залучення до роботи з населенням кваліфікованих юристів.

В свою чергу, директори Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД Ігор Рибас та Людмила Бубир надали інформацію про основні функції бюро. У своїх виступах вони зазначили, що розширення мережі закладів з надання безоплатної правової допомоги наблизить первинну правову допомогу (правові консультації та роз’яснення) до населення малих міст та сільських населених пунктів області, значно спростить доступ до неї. Крім того, бюро – це пункт доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Соціально вразливі групи населення, визначені законодавством, матимуть змогу отримати допомогу адвоката за рахунок державних коштів, щодо складання документів процесуального характеру та захисту їх інтересів у суді. Вже з перших днів діяльності, крім безпосереднього прийому громадян в приміщеннях бюро, передбачаються такі форми роботи як онлайн-консультації громадян з правових питань за допомогою Skype-зв’язку, робота виїзних «соціальних офісів» та прийомів безпосередньо в сільських населених пунктах.reg30082016254

Перший заступник начальника ГТУЮ у Полтавській області Дар’я Бриндак зазначила, що держава забезпечила всі необхідні умови для успішного функціонування бюро, які повинні забезпечити належну якість правової допомоги населенню та стати обличчям юстиції в громадах районів, малих міст та сільських населених пунктів області.

Проведення заходу висвітлено в засобах масової інформації області.